Sidebar Menu

Datum objave: 23. Lipanj 2022

MDF DANAS / Prvi put na festivalu nastupa šibenska Osnovna škola za balet i suvremeni ples, Davor Gobac otvara izložbu...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas će u programima 62. MDF -a uživati svi, od 0 do 100, godina, najavljuju organizatori. Nakon jutarnjeg dijela i radioničkog programa, od 19 sati publiku čeka prava festivalska špica koju će otvoriti rasprodani Koncert za bebe gostiju iz Portugala. I kao da već to nije dovoljno, u Šibeniku će danas biti otvorena izložba Davora Gobca, legendarnog frontmana kultne grupe Psihomodo Pop, polaznici Osnovne škole za balet i suvremeni ples OŠ Jurja Dalmatinca u Šibeniku pokazat će raskoš svog talenta na ljetnoj pozornici, a u Perivoj Roberta Visianija vraćaju se prijatelji MDF-a iz Španjolske i Guixot de 8, katalonska grupa koja je igru pretvorila u uličnu predstavu, otpad u interaktivne igračke koje vole veliki i mali.

PONOS FESTIVALA

Svi koji djecu odgajaju u skladu s rezultatima istraživanja da su prve tri godine života djece najvažnije, naredna tri dana sa svojim će najmlađima biti u Hrvatsko narodnom kazalištu u Šibeniku što se izvrsno slaže s našim tvrdnjama da za izlaganje djece kulturi nikad nije prerano i okružimo li djecu kulturom, čemu da se bojimo budućnosti“, poručili su iz Ureda MDF-a, gdje ne skrivaju oduševljenje povratkom starih prijatelja iz Španjolske koji će Perivoj Roberta Visianija u centru grada pretvoriti u veliko igralište i pokazati kako otpad itekako može biti divna zamjena za ekrane bilo koje vrste i veličine.

„Treba li uopće spomenuti koliko smo ponosni na sve uspjehe kroz godinu polaznika Osnovne škole za balet i suvremeni ples OŠ Juraj Dalmatinac u Šibeniku. Uglavnom cure – ponos su cijelog našeg grada i Festivala. Tko sumnja u talent naše budućnosti, neka večeras dođe na ljetnu pozornicu u 21 sat i sam se u to uvjeri!“, pozivaju Festivalci.

Ulaznice se mogu kupiti online na hnksi.mojekarte.hr ili na blagajni šibenskog HNK od 10 do 12 ili od 18 sati.

GOBAC U ŠIBENIKU

Od nedjelje Šibenčani i gosti grada imaju priliku uživati u tradicionalnim izložbama postavljenim u Galeriji svetog Krševana na Gorici i Studiju Galerije sv. Krševana (ex Matija). Tu kvalitetnu ponudu likovnih izložbi, od danas će proširiti i izložba postavljena u Galeriji kluba Azimut, odnosno na green stageu ispred kluba. Naime, tamo će danas u 19.30 biti otvorena izložba legendarnog glazbenika Davor Gobca 'Volim crtati filmove'.

Riječ je ponajprije o radovima Walta Disneyja, Williama Hanne i Josepha Barbere, ali i njima bliskih epigona – u Hrvatskoj prisutnih na nekad iznimno popularnom Cartoon Networku. (…) Gopčeve eskapade, naime, na maštovit i zabavan način recikliraju visoko urbanizirane i otuđene zone odrastanja, formirajući zaigrane i nesputane te nerijetko humoristične i buntovne krajolike pune života“, stoji među ostalim u katalogu izložbe pod potpisom Ivana Kokeze.

 

Program, četvrtak, 23. lipnja;

 

19:00h, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

KONCERT ZA BEBE

Dramski program

IZVOĐAČ: Musicalmente, Portugal

TRAJANJE: 45 minuta

UZRAST: 0+

 

19:00h, Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić"

GLAZBENE NITI LJUBAVI

Prateći program

Škola gitare na bazi sluha

Voditelj: Damir Mimica, učitelj gitare, Split

 

19.30h, klub Azimut,

VOLIM CRTATI FILMOVE

Prateći program

Likovna izložba

Davor Gobac, glazbenik i slikar, Zaprešić

 

19:30h, Perivoj Roberta Visianija

EL GARGOT D'IMAGINACIÓ

Program trgova i ulica

Guixot de 8 katalonska je grupa koja je igru pretvorila u uličnu predstavu. Njihove interaktivne igračke napravljene su od recikliranog materijala, a igre su njihova kreacija. Treba naglasiti da je ova maštovita grupa počela izrađivati igračke od recikliranih materijala prije gotovo tri desetljeća, puno prije negoli je svijet počeo razmišljati o ponovnoj uporabi, odnosno prenamjeni, materijala bačenih u otpad i otpadnom materijalu kao kreativnom elementu.

Trajanje: Interaktivni park otvoren je od 19:00 do 22:00

20:00h, Poljana

POKRETNI MUZEJ CIRKUSA

Program trgova i ulica

Predstava i instalacija

Izvođači: Jadranka Žinić Mijatović, Petra Bokić i Nikola Mijatović

Pokretni muzej cirkusa je muzej u koferu koji kroz vergl slike i tonski zapis predstavlja razvoj suvremenog cirkusa u svijetu. Njegov praktični i prenosivi oblik dozvoljava laganu mobilnost i pristupačnost, a kombinacija slika, lutaka, zvuka/snimljene naracije kroz sudjelovanje, gledatelje uvodi na poseban način u svijet cirkusa, povezujući ih s raznim aspektima društvenog života od vremena prije Krista do danas. Povijest cirkusa smještena je u 8 pokretnih slika te jednako tako 8 snimljenih priča koje su sadržane na mp3 i puštaju se kroz pokretni zvučnik smješten unutar kofera. Uz snimku tu su i dvije stručne osobe koje gledateljima/sudionicima usmeno objašnjavaju način korištenja muzeja i daju dodatne informacije o pojedinim periodima razvoja cirkusa, kao i cirkuskim tehnikama i njihovom razvoju. Ovo je vizualna priča i igra istovremeno, koja objašnjava evoluciju cirkusa od dodatne zabave u arenama do ulaska u kazališta i postajanja umjetnošću.

 

21:00h, Trg Republike Hrvatske

40 GODIŠNJIH DOBA

Dramski program

IZVOĐAČ: Osnovna škola za balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca Šibenik

AUTOR: Ana-Maria Bogdanović, Ana Jurić Šaškor, Marijana Marević Muslim

Predstava je zamišljena u četiri cjeline kod kojih svaka od cjelina odiše ozračjem pojedinog godišnjeg doba bilo da je riječ o jeseni, zimi, proljeću ili ljetu.

Koreografije prate mijenu godišnjih doba pronalazeći inspiraciju kako u prirodi koja nas okružuje tako i u svakodnevnim situacijama te u emocijama koje proizlaze iz njih. Plesni vokabular oslanja se na gradivo koje učenice savladavaju iz godine u godinu, a ujedno je prikaz njihovog plesačkog sazrijevanja kroz zajedništvo pokreta i glazbe kao i refleksiji sebe u odnosima s drugima.

Igraju: Patricija Frleta, Marta Jabuka, Petra Krznarić, Cvita Labor, Antea Mileta, Marita Mrvica, Ana Perković, Anđela Turkalj, Ema Đilas, Gaabriella Kumanović, Marta Labura, Mara Perković, Anja Škorić, Lana Tošić, Barbara Bujas, Tonka Cinotti, Katarina Grizelj, Barbara Mirić, Tamara Josić, Matea Palinić, Cvita Perkov, Emili Roman, Julija Sabljić, Maja Slavica, Gita Vlahov, Samuela Batinica, Zoja Biočić, Aurora Kardum Tomažin, Larisa Lamešič, Emily Lucero Olmos Lopez, Mara Lokas, Sara Gojčeta Miškić

TRAJANJE: 60 minuta

UZRAST: 5+

 

21:15 h, Ulica don Krste Stošića

VUK I LAV

Filmski program na Gorici

Vuk i Lav priča je o djevojci, vuku i lavu te prijateljstvu koje će im zauvijek promijeniti živote. Film prati putovanje Alme, svojeglave studentice glazbe iz New Yorka koja dolazi na zabačeni kanadski otok na sprovod svog djeda koji ju je odgojio. Dok se ponovno povezuje sa svojim korijenima, Alma neočekivano pronalazi izgubljeno mladunče lava koje je bilo predodređeno za cirkus u Vancouveru i ugroženu vučicu koju progone istraživači.

 

Uloge: Molly Kunz, Graham Greene, Charlie Carrick, Mylène Dinh-Robic, Evan Buliung

REDATELJ: Gilles de Maistre

ŽANR: avanturistički, obiteljski

GODINA: 2020.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.