Datum objave: 27. Svibanj 2022

PRVI ROĐENDAN/ Kuća umjetnosti Arsen u godinu dana postala dom svih vrsta umjetnosti u Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Više od šest tisuća posjetitelja pogledalo je proteklih 360 dana oko 200 raznovrsnih programa u Kući umjetnosti Arsen koja je, otkako je svečano otvorena, postala dom svih vrsta umjetnosti. U 360 dana prikazano je više od 150 filmskih projekcija, održana su 24 žanrovski vrlo raznolika koncerta, izvedeno je 26 dječjih predstava i deset suvremenih plesnih predstava!

Povodom prvog rođendana, u Kući umjetnosti Arsen danas je održana mala svečanost na kojoj su bili predstavnici šibenske gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem, ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić i oni najzaslužniji za stvaranje programa; Jelena Svirčić, zaslužna za program Art Kina Arsen, Sergej Mioč, kojem Bubamarci mogu zahvaliti dječje predstave, Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica šibenske Glazbene škole čiji su mali talenti u Arsenu svirali i natjecali se, Zorana Mihelčić, osnivačica plesnog teatra Sjena koja je birala plesne predstave i voditeljica Odjela programske produkcije u Tvrđavi kulture Šibenik Morana Periša.

- Osjećam se ugodno i ponosno zato što se nalazimo u Kući umjetnosti Arsen čiji je sadržaj upravo ono što je Arsen bio. Ponosan sam i na način kojim se Kućom Arsen upravlja i kada se to spoji s Azimutom na drugom kraju rive, imamo jednu posebnu priču. Sinergija gradske i javne uprave pokazala se kao dobitna kombinacija i čestitam svima koji su sudjelovali u tome – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić zahvalila je svima koji su sudjelovali u kreiranju programa za Kuću umjetnosti Arsen.

- Ovo mjesto zamislili smo kao mjesto otvoreno za sve, za različite teme i različite programe. Mjesto na kojem se svi skupa razvijamo. Veselim se onome što slijedi i što će to biti još snažnije i intenzivnije, a naša želja je da se ovaj prostor nikad ne zaključa i da nikad više ne doživimo pustoš koja je nekada tu vladala – istaknula je ravnateljica.

Koordinatorica filmskog programa Art kina Arsen Jelena Svirčić istaknula je kako je grad otvaranjem Kuće umjetnosti Arsen dobio mjesto gdje se mogu gledati vrhunska filmska ostvarenja.

- Njegujemo društveni karakter odlaska u kino, ne samo među publikom, već i između filmskih djelatnika, autora i gledatelja, pa su projekcije u Arsenu često popraćene razgovorima s redateljima i redateljicama, glumicama i glumcima. Doživljaj filma na velikom platnu neusporediv je s onim koje pruža kućni ekran, a ono po čemu se art kina poput Arsena razlikuju od ostalih je poticanje i njegovanje odlaska u kino kao kulturnog, društvenog i edukativnog čina – kazala je Svirčić.

Arsen je postao i drugi dom Dječjem ansamblu Virko koji prije otvaranja Kuće umjetnosti nije imao pozornicu.

- Ponosni smo na Šibenik i čast mi je da sam selektor programa za djecu u Kući umjetnosti Arsen. Neke naše predstave ponavljali smo i po četiri puta jer su bile rasprodane. Danas kada spomenemo Šibenik svima zablistaju oči, a u Kući umjetnosti Arsen gostovala su renomirana dječja kazališta iz cijele Hrvatske – naglasio je Sergej Mioč, predstavnik kazališta Virko. Osim kazališne, u Arsenu je svoj dom pronašla i plesna umjetnost. Program je birala Zorana Mihelčić, osnivačica plesnog teatra Sjene.

- Suradnja Sjena i Tvrđave kulture Šibenik počela je otvaranjem Mihovila na kojem već niz godina otvaramo naš Šibenik Dance Festival i drago nam je da se ta suradnja nastavlja. Ja sam svjedok vremena kada nije sve bilo ovako, a sada osjećam da živimo ispod virtualne kupole kulture. Svi se otimaju da dođu ovdje i pokažu svoje projekte. Oduševljava me što tim u Arsenu bira programe koji su zaista za svakoga i Šibenik zaista više nikad neće biti isti – kazala je Mihelčić. 

Uz plesače, jedinstven prostor za nastupe, ali i natjecanja dobili su i učenici šibenske Glazbene škole Ivana Lukačića.

- Značaj ove dvorane je golem. Šibeniku nedostaje koncertna dvorana i Kuća umjetnosti Arsen odigrala je tu veliku ulogu te pružila mjesto na kojem se predstavlja i klasična glazba. Ponosna sam što u svemu tome sudjeluje i Glazbena škola  - naglasila je ravnateljica škole Ruža Raguž Cukrov.

Što Kuća umjetnosti Arsen predstavlja građanima Šibenika, najbolje je sažela Morana Periša iz Odjela programske produkcije Tvrđave kulture Šibenik citirajući jednu sugrađanku:

- Ona mi je kazala: „Moj život nakon otvaranja Arsena više nije isti“. Ovo je postala nacionalno prepoznata pozornica. Ovo je postao naš, gradski prostor koji je tražen i prepoznat. Ljudi mi daju nadu da će sljedećih 360 dana biti još bolji. Bili smo pod teretom imena Arsen, ali imam osjećaj da je ovo mjesto opravdalo ime – zaključila je Periša.

U narednih nekoliko mjeseci glavnina događanja preselit će se pozornice tvrđava, no to ne znači da će Arsen ljeti mirovati!

FOTO: Borna Jonjić

Iz kategorije: Kultura