Datum objave: 23. Travanj 2022

NOĆ KNJIGE / Uspješna šibenska promocija izvrsnog provokativnog romana "Oneiricon" Omera Raka

Diana Ferić
Diana Ferić

Izvrsni, provokativni roman "Oneiricon" korijenskog Šibenčanina, književnika Omera Raka predstavljen je šibenskoj književnoj publici i kulturnoj javnosti sinoć u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" sklopu manifestacije "Noć knjige". To snažno slojevito djelo na originalan su način promovirali šibenski novinari Živana Podrug i Stanko Ferić tako da sam autor i nije imao puno posla, a publika je, što je rijetkost na promocijama knjiga, dijaloška izlaganja prekidala aplauzom.
Roman "Oneiricon" predstavljen je kao "vraški dobar roman - uzbudljiv, intrigantan, provokativan, bezobrazan, misaono dubok i stilski briljantan". Buduće čitatelje Živana Podrug i Stanko Ferić upozorili su na "opasnosti čitanja" jer je riječ o djelu koje one koji u njega urone "tjera na seciranje samog sebe naživo i bez anestetika koje svakome otkriva osobne unutarnje horore".
-"Oneiricon" je pitko štivo u koje čitatelj tone kao u živo blato, - kazao je Ferić, - On otkriva velike teškoće koje imamo sami sa sobom. Okrutno je objektivan i istovremeno istančano nadrealan. On nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Čitatelj tu nije svjedok jednog fiktivnog zbivanja, nego akter koji čita knjigu o sebi, a problem je tomu što je napisan maksimalno iskreno, ali bez samilosti i uviđavnosti pa i bez poštovanja prema bilo komu uključujući i samog pisca. Za razliku od drugih romana koji vrata spoznaje čitatelju otvaraju izvana "Oneiricom" ih otvara iznutra i k tomu se on mora izmaknuti s ulaza u vlastitu nutrinu da bi unutra pustio puno toga o čemu se inače ne govori glasno.
Živana Podrug je publiku na promociji uvela i druge dimenzije tog sjajno napisanog romana. Upozorila je na erudiciju pisca i njegovu znalačku duboku uronjenost u mistiku i tajanstveni svijet simbola te ukazala na njegov maestralni stil, ali i činjenicu da je u prozno tkivo romana prožima poezija koja se čita s posebnim zadovoljstvom.
-Omer Rak - kazala je Živana Podrug - uspješno isprepliće pripovjedne niti fabule s tim jedinstvenim spojem intrigantnih književnih žanrova rijetko zastupljenih u domaćoj literarnoj produkciji te tako stvara komunikativan, dubok, napet i originalan roman.
-Ovaj roman - kazao je Omer Rak - odskače svojom pomalo bizarnom fabulom. Po meni on pripada žanru fantastike, a meni otvara prostor imaginacije i kreativnosti te mi daje neviđene mogućnosti za pisanje.

Iz kategorije: Kultura