Datum objave: 17. Ožujak 2022

VESNA PARUN / Obznanjen program obilježavanja 100. obljetnice rođenja pjesnikinje Vesne Parun

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predstavljen je program obilježavanja 100. obljetnice rođenja Vesne Parun, jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja i književnica. Nositelj programa je Gradska knjižnica:

18. ožujka: „Balade Vesne Parun“izložba likovnih radova Vesne Parun iz fundusa Muzeja Prigorja iz Sesveta.

8. travnja: Izložba slika i osobnih predmeta iz fundusa KUD-a „Koralj“ Zlarin. Branko Pejnović scenarist dvaju dokumentarnih filmova o Vesniu Parun održati će predavanje o pjesnikinji, a nakon toga bit će prikazana oba filma.
U planu je izložba radova s likovnog i literarnog natječaja „Mačke“ za učenike osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji u suradnji sa KUD-om „Koralj“ Zlarin. Budući da su se natječaju odazvale i škole iz drugih hrvatskih županija, izložba će imati nacionalni karakter.
Na pjesnikinjin rođendan, 10. travnja Kulturna udruga "Fotopoetika" proglasit će  pobjednike natječaja za pjesničku rezidenciju „Vesna Parun“.
Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i u svibnju će organizira dva događaja posvećena Vesni Parun; 13. svibnja, planiran je okrugli stol o Vesni Parun na kojemu će sudjelovati prof. dr. sc. Dijana Zdilar, doc. Dr. sc. Tin Lemac i novinar Denis Derk. a zatim će biti predstavljeno drugo izdanje stihovanog romana za djecu Vesne Parun „Kukljo, Mukljo, Tanana i Glog“ koji je Knjižnica objavila 1997. godine u nizu "Lastovanja".

Grad Šibenik i Turistička zajednica Zlarin pripremaju postavljanje spomen obilježja ispod masline na Zlarinu; kamenog monolitna s brončanim medaljonom Vesne Parun, djelom akademskog kipara Tomislava Šalova. U planu je i uređenje puta Vesne Parun po otoku Zlarinu s označenim lokacijama koji se često spominju u njenim stihovima i djelima.

Iz kategorije: Kultura