Datum objave: 05. Veljača 2022

Španjolci traže od UNESCO-a da im zaštiti večernje ćakule, Talijani ritual ispijanja espresso kave, Nijemci elektroničku glazbu...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Španjolski gradić Algar koji ima oko 1400 stanovnika, podnio je UNESCO-u zahtjev da na popis zaštićene svjetske baštine uvrsti tradicionalno večernje ćakulanje njegovih mještana te tako zaštiti kulturu druženja na otvorenom. U Algaru je običaj da uvečer kada se s okolnih planina spusti svježi zrak, njegovi stanovnici izađu na ulicu te se druže, razgovaraju, kartaju i uživaju u svježini noći.
Istovremeno Italija traži od UNESCO-a da se kao nematerijalna kulturna baština zaštiti ritual ispijanja espresso kave. Talijani tvrde da ispijanje kave nije obično srkanje crnog, aromatičnog napitka, nego društveni i kulturološki ritual koji se njeguje u cijeloj Italiji, a proširio se i po svijetu. Italiju bi u traženju da se pijenje espresso kave zaštiti kao kulturna stečevina mogla podržati i Hrvatska, u najmanju ruku Dalmacija koja ima gotovo identičnu kofeinsku kulturu obogaćenu autohtonom nonšalancijom. Isto tako mogla bi Dalmacija podržati i Španjolce u zaštiti ćakulanja iako ono u nas ima nešto drukčije značenje i svrhu.
Njemačka je prošle godine pod
nijela UNESCO-u zahtjev da se kao osobito vrijedna nematerijalna baština zaštiti njena elektronička glazba onako kako je Jamajka zaštitila svoju regge., Austrija bečke kavane, Kuba rumbu, a Hrvatska dubrovačku feštu sv. Vlaha, klapsko pjevanje, čipkarstvo i slavonski bećarac.

Želje Španjolaca da kao kulturnu baštinu zaštite večernje ćakule i Italije da zaštiti kulturu pijenja espresso kave, nisu dakle nimalo neobične. Štoviše originalne su inspirativne pa se nameće pitanje što bi u tom smislu kada je o nematerijalnoj baštini riječ, mogao između svojih brojnih specifičnosti zaštititi Šibenik koji već ima dva osobito vrijedna materijalna spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

Iz kategorije: Kultura