Datum objave: 28. Siječanj 2022

UZ NOĆ MUZEJA / Evo kako su Šibenčani odgovorili na izazov "Budi slika iz šibenskog muzeja!

Diana Ferić
Diana Ferić

 Šibenčanke i Šibenčani prihvatili su izazov Muzeja Grada Šibenika da reinterpretiraju umjetničku sliku sa stvarima iz vlastitog doma. Mogli su izabrati između 16 radova iz fundusa Muzeja grada Šibenika. Na taj način postignuta je veća vidljivost onoga što muzej čuva, budući da je riječ o radovima koji su rijetko ili do sada gotovo nikada nisu izlagani. Uključili su se :Ana Udovičić, Duška Zaninović, Iva Ukić zajedno s Ninom, Anom i Jurom, Sineva Jurković, Karmen Krnčević, Matej Šabić, Franka Bujas, Lulas Art, Vlatka Ivičević, Katarina Urem, Sandra Maglov, Joško Spajić, Niko Spajić, Tomislav Travčić, Anita Travčić.


Svojim angažmanom sudionici su oživjeli dio muzejskog inventara te pridonijeli širenju pozitivnog utjecaja kulture na društveni život u teškim vremenima kao što su današnja.


Spomenuti izazov pokrenuo je poznati J. Paul Getty Museum iz Los Angelesa i to upravo u vrijeme prvog lockdown-a početkom pandemije 2020. godine. Iako posjetitelji nisu bili u mogućnosti vidjeti radove uživo, preko društvenih medija muzej je pozvao pratioce da naprave vlastitu rekonstrukciju umjetničkog djela i to iz udobnosti svoga doma. Interes i odaziv bilo je nevjerojatan, tako da su navedeni primjer ubrzo slijedili i drugi muzeji, a njima se ove godine pridružuje i Muzej grada Šibenika.

Hvala svim sudionicima na kreativnim rešenjima. Svojim sudjelovanjem omogućili ste da Šibenik i šibenski muzej postanu dio globalnog kulturnog pokreta koji je obuzeo brojne svjetske muzeja. Budi slika iz šibenskog muzeja virtualna je izložba sudionika izazova poznat pod nazivom Getty Museum Challenge.”, priopćili su organizatori.

Fotografije u sklopu natječaja objavljene su kaovirtualna izložbau sklopu Noći muzeja koja se održava danas, a program možete pogledati ovdje.

Iz kategorije: Kultura