Datum objave: 05. Siječanj 2022

BREŠANU U ČAST /Matica hrvatska u svojoj knjižnici Posebna izdanja objavila dva Brešanova romana

Diana Ferić
Diana Ferić

Dva romana književnika Ive Brešana 'Ptice nebeske' i 'Astaroth', koja je izabrao i priredio  njegov sin Vinko Brešić, objavila je u zasebnom svesku BrešanovihIzabranih djela Matica hrvatska u svojoj knjižnici Posebna izdanja.

Roman'Ptice nebeske' (1990.) zamislio je Brešan kao suvremenu domaću inačicu pikarskoga romana, a kroz pustolovine glavnih junaka Motke i Gica duhovito je prikazao 'stanje duha' dalmatinske provincije.

Riječ je o autorovu prvom romanu, nastalom prema motivima zapažene istoimene televizijske serije.

Roman 'Astaroth' (2001.) u postmodernističkoj maniri obrađuje faustovsku temu prodaje duše vragu, a elementi fantastike autoru služe za brisanje vremenskih granica dok se u pozadini radnje razabiru nacionalna prošlost i suvremenost, ističe nakladnik.

Prema ocjeni Vinka Brešića, riječ je o Brešanovu amblematskome romanu u kojemu autor ostaje dosljedan u uvjerenju da su politika i ideologija čovjekova sudbina.

Dva romana objavljena u ovom svesku uvjerljivo pokazuju kako je Brešanova proza uvelike nastavak njegova dotadašnjeg dramskoga rada. Brešan nije samo vrstan dramatičar nego je podjednako uspješan i kao pripovjedač, navodi se iz Matice hrvatske.

Ivo Brešan (1936.- 2017.) je bio dramski pisac, pripovjedač, esejist i scenarist te autor umjetnički vrijednog i među čitateljima popularnoga književnog opusa. U književnosti se javio pripovijetkama i esejima. Prvi dramski tekst Četiri podzemne rijeke objavio je 1970., a punu afirmaciju donijela mu je Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, praizvedena 1971. u zagrebačkom Teatru &TD. Bila je to društveno-kritička komedija zasnovana na poredbi Shakespeareova Hamleta sa zbiljom malena sela u Dalmatinskoj zagori. Tekst je obilježen kritikom totalitarizma, a zasniva se na vještom vođenju radnje, jedroj i ekspresivnoj štokavici i grotesknoj narativnoj vizuri, javlja HINA.

Iz kategorije: Kultura