Datum objave: 10. Studeni 2021

NOVA ZBIRKA PJESAMA ALJOŠE VUKOVIĆA / Na topao način opisuje svoj šibenski kraj i njegove toponime

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Zbirku pjesama književnika Aljoše Vukovića "Evala", koja slovi kao poetska abeceda Šibenika, objavila je Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" iz Šibenika, javlja HINA.

Vuković je, kako u predgovoru piše književnica Silvija Šesto, jedan od onih autora kod kojih prvo primijetimo igru i razigranost, zagonetački ludizam i vješto baratanje kratkim formama, od aforizma, zagonetke u obliku vrsnoga epigrama do klasičnih pjesama.

Ocijenila je kako Vuković u zbirci 'Evala' na topao način opisuje svoj šibenski kraj, njegove toponime, stvari i pojave te njihovu asocijativnu vezanost za događaje i osjećaje.

Zbrika je, smatra Šesto, poetska abeceda Šibenika, u kojoj pjesnik crpeći iz svakoga detalje univerzum u poetskoj obradbi tema doseže univerzalnost.

U zbirci Evala (63 str.) objavljene su 52 pjesme ispjevane u karakterističnom šibenskom idiomu pa ona, osim svoje poetske vrijednosti, nosi i obilježja hrvatske dijalektološke raznolikosti.

Aljoša Vuković rođen je 1970. u Šibeniku. Dobitnik je više međunarodnih i hrvatskih književnih nagrada.

Pjesme su mu prevođene na engleski, poljski rumunjski, njemački, francuski, bugarski, japanski i slovenski jezik.

Objavio je dvadesetak zbirki pjesma, među kojima i zbirke dječje poezije 'Gorostasni Malčić' te 'I vama i nama zavrzlama'.

FOTO: Arhiva

Iz kategorije: Kultura