Datum objave: 20. Rujan 2021

MADUNIĆEVE MINIJATURE U SPLITU / Izložba minijatura Zvonka Madunića „Hrvatska priča” postavljena u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski književnik, slikar, prosvjetni djelatnik i poduzetnik Zvnko Madunić otvorio je u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića izložbu svojih minijatura pod nazivom „Hrvatska priča”. Opus minijatura nastao je za potrebe Obrta „Madit“ tvori ga 70 poučno edukativnih priča koje promiču i afirmiraju hrvatske i šibenske zavičajne vrijednosti, a objavljene su u obliku naljepnica na bocama lozovače, prošeka, vina i maslinova ulja koje proizvodi njegov obiteljski obrt "Madit". Proizvodi obrta "Madit" priznati su i etablirani šibenski suveniri kojima Madunić od 2005. godine obogaćuje i oplemenjuje šibensku turističku ponudu. Uz vino, rakiju, prošek i maslinovo ulje koje Zvonko Madunić i njegova obitelj proizvode od plodova iz vlastitog vinograda i maslinika u Donjem Polju, priloženi su unikatni podlošci za čaše s motivima iz Hrvatske i šibenskog zavičaja na kojima se on ukazuje i kao uspješan slikar – minijaturist.
Madunićevu zanimljivu i vrlo uspješnu izložbu „Hrvatska priča” šibenska je publika imala priliku vidjetu i Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić”. Tom je prilikom bilo izloženo 40 Madunićevih minijatura i isto toliko crtica u kombinaciji hrvatskog i jednog od 10 stranih jezika.
Izložene minijature prate proizvodi Madunićevog obrta „Madit“.

Zvonko Madunić (Split, 4. ožujka 1959.), hrvatski književnik, prosvjetni djelatnik i poduzetnik. Osnovnu školu pohađao je u Cisti i Lovreću, a gimnaziju u Imotskom. Diplomirao je povijesti umjetnosti i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. godine. Iste godine zaposlio se u Vojniću na Kordunu, odakle je 1987. godine prešao u srednje škole u Vrbovcu i Čazmi, gdje je radio kao profesor povijesti umjetnosti. Zbog pomanjkanja prosvjetnih radnika u ratnim okolnostima, premješten je na radno mjesto učitelja u Osnovnim školama Tina Ujevića i Jurja Šižgorića u Šibeniku, a potom u novoosnovanu šibensku Osnovnu školu "Vidici". U kolovozu 1995. godine sudjeluje u vojno - redarstvenoj oslobodilačkoj akciji „Oluja“. Nakon oslobođenja Hrvatske vratio se na svoje radno mjestu o OŠ "Vidici". Svoja ratna iskustva pretočio je u romane "Olujna razmišljanja", "Glu" i  "Pucanj u veličinu", a rad s djecom u školskoj povijesnoj grupi potaknuo ga je na pisanje eseja i samosvojnih autorskih putopisa koje objavljuje u časopisima, revijama i novinama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prateći razvoj novih medija Madunić školsku povijesnu grupu pretvorio je u filmsku i s njom, u okviru školskoga projekta "Vidički tići skakuću Europom", prema vlastitim scenarijima snimio niz kratkih dokumentarne filmove. Usporedo s radom u školi i kreativnim radom s djecom nastavio je i književni rad koji je urodio zbirkom pripovjedaka "Elektronička pošta" i romanima "Na crti života", "Feniks", "Šibenski bedž", "Križni put" i  "Urudžbeni broj". Madunićev roman "Elektronička pošta" prva je šibenska knjiga objavljena u elektroničkom obliku. Osim kao romanopisac Madunić je plodan i kao autor priča, crtica i osebujnih kolumni koje već 25 godina objavljuje u brojnim časopisima, revijama i novinama.

Iz kategorije: Kultura