Datum objave: 03. Rujan 2021

FILMSKE VEČERI / I sinoć je bilo puno gledalište na projekciji "Murine" na Baroneu. Dobar uvod u filmske večeri u Kući umjetnosti Arsen

Diana Ferić
Diana Ferić

Završnica ovoljetnog filmskog programa na tvrđavi Barone nije mogla biti bolja – dvije rasprodane projekcije filma Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović, u srijedu, kada su   gostovali i neki akteri filma  i sinoć  na ponovljenom prikazivanju koje je organizirano zbog velikog interesa publike. Naime, ulaznice za prvu projekcija koje su besplatno dobili članovi Kluba prijatelja tvrđava  bile su razgrabljene već prvog dana prodaje.

Ne čudi jer je "Murina", dugometražni prvijenac redateljice ovjenčan nizom nagrada, a peti je film po gledanosti ovih dana u Hrvatskoj. Šibenska publika koja je dvije večeri uživala u tom odličnom filmskom djelu potvrdila je da gledatelji ne bježe od domaćih filmova. Film je to koji je hrvatskoj kinematografiji donio velik uspjeh osvojivši Zlatnu kameru za najbolji debitantski film na ovogodišnjem Cannesu, a okitio se nagradama i na Pulskom filmskom festivalu gdje je, među ostalim, dobio nagradu publike, privukao je pozornost velikog broja šibenske publike.

 
Napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj, okosnica je filma kadrovi kojeg su snimljeni I na Kornatima.  Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja
 
Od kraja lipnja, kada su počele filmske večeri na tvrđavi Barone prikazano je 20 filmova, a ove godine uz srijedu uveli su projekcije i subotom. Program je bio izuzetno posjećen, pogotovo srijedom kada se tražila i ulaznica više.
Impresivan završetak filmskog programa na Barone istodobno je I obećavajući početak filmskog programa koji u JU Tvrđava kulture pripremaju  u Kuću umjetnosti Arsen koji će početi u listopadu. Trebalo bi to biti art kino u središtu grada kojem , očito, publika neće  biti problem.
Iz kategorije: Kultura