Datum objave: 02. Rujan 2021

KUĆA UMJETNOSTI ARSEN / Prostor u koji je uloženo 16 milijuna kuna ovog ljeta je uglavnom služio za sjednice i konferencije za novinare, a ne znamo još ni jesenski program

Diana Ferić
Diana Ferić

Kuća umjetnosti Arsen, koja je pompozno otvorena u lipnju s najavom da će biti šibenski “hram kulture”, protekla je dva mjeseca uglavnom zatvorena,a u njoj su se održavale samo konferencije za novinare i sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika što nije namijena tog prostora u koji je uloženo gotovo 16 milijuna kuna i u kojem je uređena dvorana s audio – vizualnom opremom, kakvu ima rijetko koja dvorana u Hrvatskoj. U ulaznom dijelu, uz kafić, uređen je i spomen prostor posvećen Arsenu Dediću s njegovim memorabilijama – fotografijama, slikama, klavirom… Na žalost, taj prostor se ne može obići jer je dvorana sve vrijeme zatvorena, a kafić ne radi.

Zaposlenici obližnje agencije kažu kako dnevno barem desetak ljudi dođe pred taj prostor želeći ga obići, ali “lupe nosom” o zatvorena vrata. U JU Tvrđava kulture, međutim, ne vide u tome nikakav problem jer, kako kažu, to nije zamišljeno kao muzejski postav.

“Ulazni prostor u dvoranu nije ni zamišljen ni izveden kao muzejski postav već prostorna likovna intervencija posvećena Arsenu Dediću, umjetniku po kojem cijeli prostor nosi ime. U projektu, taj dio je ujedno i ugostiteljski objekt koji ima služiti svim posjetiteljima dvorane, ali i biti otvoren u svakodnevnom redovnim radnom vremenu. Nažalost, i tu nas prilično ograničavaju trenutne mjere na snazi koje caffe barovima ne dozvoljavaju rad u interijeru. Kada epidemiološka situacije dopusti, prostor cafe bara Arsen bit će otvoren u svom redovnom dnevnom radnom vremenu za vrijeme kojeg će svi moći i razgledati unutarnji prostor”, stoji u njihovom odgovoru.

Strogim epidemiološkim mjerama u toj ustanovi pravdaju i to što nakon otvaranja i programa posvećenog Arsenu nisu sami organizirali niti jedno umjetničko događanje. U tom su prostoru održani samo završni koncerti učenika šibenske glazbene škole te nekoliko plesnih predstava u sklopu Šibenik Dance Festivala koje nije organizorala ta ustanova već je samo ustupila prostor. Nakon toga su od kraja srpnja do 1. rujna obznanjili godišnji odmor. No prvi rujna je prošao, a na stranici Kuće umjetnosti Arsen nema niti najava događanja u jesenkoj sezoni. 

“Trenutno Tvrđava kulture radi na pripremi kulturnih i edukativnih programa za jesen i zimu, koji će biti objavljivani mjesec unaprijed, a u gušćem rasporedu krenut će u zadnjem tjednu rujna. Svi naši sugrađani mogu očekivati vrhunske kulturne programe – filmove, koncerte i ostale scenske izvedbe -  na tjednoj bazi, u kontinuiranom ritmu do lipnja kada će se opet većina programa koje producira naša ustanova preseliti na otvorene prostore.Pored kulturnih programa, dvorana će, kako je i najavljeno, biti korištena i za događanja drugog tipa, koji nisu primarno kulturnog predznaka. Od otvaranja početkom lipnja u Kući umjetnosti Arsen održano je više od 30 različitih programa – koncerata, filmskih projekcija, plesnih predstava, konferencija i radionica. Intenzitet kulturnih programa svakako je bio manji u srpnju i kolovozu, ponajviše zbog toga što je na našim prostorima običaj i navika (a trenutno je to zbog epidemiološke slike i poželjno) organizirati kulturne programe mahom na otvorenom prostoru”, kažu u JU Tvrđava kulture.

Od tih tridesetak programa koji spominju na stranici Kuće umjetnosti Arsen, u rubrici "Arhiva događanja”  pronašli smo samo događanja vezana za otvaranje tog prostora, koncerte učenika Glazbene škole i tri plesne predstave koje su bile dio programa Šibenik Dance Festivala.

Iz kategorije: Kultura