Sidebar Menu

Datum objave: 20. Srpanj 2021

MOĆNA PREDSTAVA I DOJMLJIVO OTVARANJE / "Plamtećom vodom" otvoren sinoć na tvrđavi svetog Mihovila jubilarni, 10.Šibenik Dance Festival

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Predstavom 'Plamteća voda' baletnog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta u Rijeci otvoren je u ponedjeljak uvečer u Šibeniku na tvrđavi sv. Mihovila jubilarni deseti Šibenik Dance Festival (ŠDF) pod motom 'Ples pomiče granice'

Gledatelji su uživali u predstavi slavnoga grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, koja je bila jedan od najjačih aduta projekta 'Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture'.

Foniadakisova ideja bila je naglasiti suprotnosti, kao što su voda i vatra, te kroz koreografiju i pokret ispričati ono što postoji od početka svijeta pa sve do aktualnog trenutka: nesigurnosti, nestabilnosti, fragilnost i ranjivost ljudskog roda koji pak zajedništvom postaje iznimno moćna snaga koja uspijeva preživjeti. Taj vječni proces sukobljavanja suprotnosti izrazio je kroz metaforičke slike podcrtane vrlo jakim emocijama što je publika duboko osjetila.

Baletno-plesna predstava, nastala u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, šibensku je publiku ostavila bez daha. Plamteća voda nadahnuta je veličanstvenošću vode – njezinom stvaralačkom, ali i razarajućom snagom. Vrsni plesači na pozornici Tvrđave svetog Mihovila stapali su se s raznolikim licima vode – od onih najnježnijih do onih koja vode k uništenju. Moćna predstava u briljantnoj izvedbi oduševila je Šibenčane i njihove goste te ih potaknula da dodatno rasplamsaju svoju ljubav prema suvremenom plesu.

„Šibenik Dance Festival jedini je festival u Hrvatskoj koji je ove godine ugostio od publike fantastično prihvaćenu Plamteću vodu. Ovaj festival nije rezerviran samo za samostalne predstave plesnih umjetnika i male formacije, nego ugošćuje i velike trupe. Za to treba imati i mogućnosti i hrabrosti“, istaknula je Maša Kolar, ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Deseti Šibenik Dance Festival, vođen motom „Ples pomiče granice“, donosi sedam predstava u službenom programu te šest revijalnih. Uz plesne umjetnike iz Hrvatske, festival ove godine ugošćuje i one iz Mađarske i Srbije.

„Šibenik je postao ne samo nezaobilazno mjesto na europskoj karti suvremenog plesa, nego i onoj svjetskoj. Iza toga stoje ogroman trud i rad. Riječ je o jedinstvenom festivalu koji privlači veliku pozornost plesnih umjetnika i publike, te decentralizira umjetnički ples“, naglasio je Aleksandar Ilić, direktor Kulturnog centra Beograd.

Zorana Mihelčić, umjetnička direktorica ŠDF-a, ponosna je što festival ugošćuje etablirane plesne umjetnike, ali i otvara prostor za nastupe mladih. Upravo su oni snažno osjetili ograničenja koja je donijela pandemija novog koronavirusa, a ples ih potiče na oslobađanje i razvoj.

Tvrđava sv. Mihovila i Tvrđava Barone tradicionalno ugošćuju predstave ŠDF-a, a ove godine festival ulazi u jedan novi prostor – onaj Kuće umjetnosti Arsen.

„Drago mi je da upravo Šibenik Dance Festival s kojim surađujemo od 2014. godine, dovodi ples na polivalentnu pozornicu Kuće umjetnosti Arsen. Kultura ne smije biti na marginama, pa tako ni ples. Nadamo se da će dobiti mjesto koje zaslužuju“, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Marko Jelić, šibensko-kninski župan, rekao je da će ta županija pomagati festival koliko god bude mogla, a nada se kako će u budućnosti dio programa biti izmješten iz Šibenika i u druge gradove županije.

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, čestitao je ŠDF-u deseto izdanje, a dr. sc. Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije, poželio da se festival proširi i na druge gradove županije.

U utorak 20. srpnja s početkom u 21 sat u Kući umjetnosti Arsen Gobi Dance Company izvodi predstavu Volitant, a nakon toga Isidora Stanišić na scenu donosi predstavu Afterlife Party with Evergreen Eve.

Šibenik Dance Festival traje do petka.

FOTO : Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dragan Kolombo

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.