Datum objave: 16. Srpanj 2021

ATRAKTIVNO OTVARANJE / Jubilarni Šibenik Dance Festival na tvrđavi sv. Mihovila otvara baletna predstava "Plamteća voda" HNK u Rijeci

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Plamteća voda, jedna od najatraktivnijih predstava nastalih u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture otvorit će u ponedjeljak, 19. srpnja jubilarni, 10. Šibenik Dance Festival u ponedjeljak na Tvrđavi sv. Mihovila Tu plesnu predstavu slavnoga grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa izvodi Balet Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Upravo je Plamteća voda ovogodišnjem ŠDF-u dala moto „Ples pomiče granice“. Ples ne samo da pomiče granice fizičke izdržljivosti plesača, nego konačno iskoračuje i iz ograničenja koja su plesnim umjetnicima postavljena tijekom pandemije novog koronavirusa.

Unatoč njima jubilarno izdanje Šibenik Dance Festivala donosi bogat program po mjeri zaljubljenika u plesnu umjetnost i onih koji tu umjetnost tek žele bolje upoznati.

Festival traje pet dana – do petka 23. srpnja. Plesne predstave iz službenog dijela programa izvodit će se na Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone te u Kući umjetnosti Arsen. Riječ je o raznolikom programu koji na šibenske pozornice donosi različite vrste plesa.

Posljednje pripreme za nastup u Šibeniku sada imaju višestruki prvaci Hrvatske i viceprvaci svijeta u stepu Step 'n Jazz iz Dubrovnika te Cocoon Dance Company & Zagrebački plesni centar. NA ŠDF dolaze i gosti iz Mađarske i Srbije. Mađarsku predstavljaju Gobi Dance Company i Inversedance, a Srbiju Isidora Stanišić i Udruga baletnih umjetnika Srbije.

Šibenčani i njihovi gosti besplatno će moći uživati u nastupima plesnih skupina na Poljani.

Plesni umjetnici, pedagozi i koreografi u Kući umjetnosti Arsen u utorak 20. srpnja u 10 sati govorit će o suvremenoj plesnoj sceni u jadranskoj zoni. Odgovore na pitanja kakav je odnos plesne scene i turizma te ima li ples s pogledom na more budućnost, pokušat će dati kroz formu kritičkog parkoura.

Iz kategorije: Kultura