Datum objave: 21. Travanj 2021

PLASTIKA IZ MORA PRETVORENA U UMJETNIČKU SKULPTURU / Šibenska kiparica Manuela Pauk i studenti Likovne akademije stvaraju plastičnu kornjaču sa snažnom eko porukom

Diana Ferić
Diana Ferić

Mlada šibenska  kiparica sa zagrebačkom adresom Manuela Pauk  nazaustavljiva je u svojoj kreativnosti. Počela je još jednu priču vezanu za kornjače, ovog puta za  plastičnu morsku kornjaču koju  grade mladi nadareni studenti Umjetničke akademije u Zagrebu pod njezinim mentorstvom. Najprije će 22. travnja, na Dan planeta zemlje biti izložena u Grada Varaždina, koji podupire ovaj projekt, a nakon toga započinje svoju turneja, po hrvatskim gradovima. Plastičnu morsku kornjaču promovirat će medijski pokrovitelj Styria Media Group i Večernji list, a projekt su kao pokrovitelji podržali Vindija, Oikon, C.I.O.S. Grupa, ARSkopija i Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Val kulture koji daju veliku podršku ekološkom očuvanju jadranske obale u doba pandemije tijekom koje je zaštita okoliša izgubila većinu  javne potpore i interesa. Poruka ove akcije je kako se od otpada koji zagađuje more može napraviti umjetničko djelo.

"Plastiku izvađenu iz mora pretvaramo u  umjetničko djelo. Zadatak nije lak jer  je riječ o neobrađenom, teškom materijalu koji moramo dodatno obraditi da bismo da mogli oblikovati, a ni vrijeme nam ne ide na ruku jer radimo na otvorenom. Skulptura radimo iz više djelova tako da će se moći rastaviti i ponovno sastaviti. No nadam se da će na kraju sve dobro završiti i da ćemo poslati snažnu ekološku poruku", kaže Manuela.

Projekt plastična morska kornjača dio je OACM-ovih globalnih napora da se ostvari moto „razmišljajte globalno, djelujte lokalno“ te da se plastika u morima svede na minimum, što je prvi korak u pokretanju sustavnog čišćenja voda duž hrvatske obale i ostatka regije. U Republici Hrvatskoj bit će organizirano šest čišćenja na obali i u unutrašnjosti zemlje te šest dodatnih čišćenja u Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji. Čišćenja će provoditi Speed Unit (Special Protection Ecology Environment Unit), visoko obučena grupa profesionalnih ronilaca. Speed Unit će u  akcijama čišćenja voda i naporima usmjerenima na  smanjivanje količine plastike u  regiji medijski popratiti Styria Media Group i nekoliko televizijskih kanala. OACM vjeruje da je fizičko uklanjanje plastike iz voda neophodna mjera zaštite okoliša te da je to osnovna odgovornost Vladina i korporativnog sektora. Plastična morska kornjača dugačka je pet metara i ima dva metra u promjeru, a inspirirana je medijskom grupom Sky One iz Engleske koja je izgradila plastičnog kita koji je postao simbol podizanja svijesti i slanja snažne poruke javnosti o važnosti očuvanja voda. Podržite naše pothvate spašavanja vodenog života i dođite u Varaždin u dvorište palače Sermage 22. travnja u 11 sati te sudjelujte u podizanju svijesti o utjecaju plastike i vlastitog plastičnog otiska na ljudsko zdravlje praćenjem izložbe “Plastična morska kornjača”.

Manuela Pauk u  svom je  dosadašnjem radu na duhovit način komentirala nasljeđe ljudske civilizacije i njezin odnos s prirodom – u ciklusima konjaničkih spomenika kao životinja, ili kravica kao muza. Izradila je i instalaciju od 999 malih skulptura – kornjača, češera i puževa, koje se spuštaju s plave tkanine. Njihovi fascinantni oblici sugeriraju moć oblikovanja prirode, a neki od njih su korišteni u proricanju u različitim kulturama i bogati su simbolikom. Lani je postavila izložbu Paladij(i) o mitskim kornjačama.

Iz kategorije: Kultura