Datum objave: 15. Prosinac 2020

PRIZNANJE / Barone i tvrđava sv. Mihovila kao inovativni primjeri dobre prakse uvršteni u renomiranu EU publikaciju

Diana Ferić
Diana Ferić

Obnovljene tvrđave sv. Mihovila i Barone u Šibeniku našle su se  među 32 primjera dobre prakse iz programa Europske komisije ''Kreativna Europa''. Riječ je o publikaciji ''Kulturna baština na djelu'' koja je jedna od važnijih u Europskoj uniji budući da se bavi programima vrijednim 1,46 milijarde eura za kulturni i kreativni sektor.

Šibenik se našao u društvu velikih europskih gradova poput Rotterdama, Nantesa, Plovdiva, Ghent i Dublina, a u publikaciji čiji uvodnik je napisala Mariya Gabriel, EU povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, edukaciju i mlade, Šibenik je prikazan kao inovativan grad koji je pretvorio tvrđave u iznimnu turističku lokaciju.

„Izuzetno smo ponosni na revitalizaciju naših dvaju kulturnih bisera, tvrđave sv. Mihovila i tvrđave Barone, a predstoji nam i obnova trećeg fortifikacijskog objekta - tvrđave sv. Ivana na ponos i zadovoljstvo svih Šibenčana i zaljubljenika u naš grad. Osim zbog kvalitetnih projekata kulturne obnove, Šibenik je primjerom dobre prakse postao i zbog izvrsnosti u upravljanju kulturnim dobrima zbog čega smo jako ponosni na našu Javnu ustanovu Tvrđava kulture Šibenik“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Izazov je, navodi se u publikaciji, bio kako revalorizirati tvrđave i udahnuti im drugi život, odnosno kako uz očuvanje njihove kulturne vrijednost dati im novi društveni značaj koji je ekonomski održiv. Tvrđave su revitalizirane na način da su postale jedne od najposjećenijih povijesnih spomenika u Hrvatskoj, a istovremeno su pretvorene u mjesta na kojima se organiziraju mnogobrojni kulturni događaji, koncerti, projekcije i ostalo. Šibenik se, uz pomoć tvrđava, pozicionirao kao kulturno središte Hrvatske gdje su se tradicija i moderna tehnologija uspješno spojile.

U publikaciji se kao jedan od pozitivnih aspekata obnovljenih tvrđava spominje i uspostava ''Kluba prijatelja šibenskih tvrđava'' koji spaja lokalno stanovništvo s obnovljenim kulturnim dobrom. promovira događanja na tvrđavama te potiče svijest o važnosti očuvanja bogatog kulturnog naslijeđa grada.

Iz kategorije: Kultura