Datum objave: 30. Rujan 2020

NOVA KAZALIŠNA SEZONA / Bit će i premijera, predstava uživo i Arsenovog ferala, ali za detalje se čeka novi budžet

Diana Ferić
Diana Ferić
Unatoč izvanrednim mjerama koje zahtjeva zaštita od koronavirusa HNK u Šibeniku neće svoju publiku ostaviti bez predstava "uživo", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Jakov Bilić, ravnatelj te kazališne kući najavljujući samo u grubim crtama program za ovogodišnju kazališnu sezonu 2020 / 2021. moto kojeg je "Hodaj našim korakom", a taj korak ne nepredvidiv i nesiguran zbog koronakrize, ali i nezavidne financijske situacije u kojoj se našla cijela kultura.
 
Upravo pripremaju predstavu u vlastitoj produkciji "Murlin Murlo“ Nikolaja Vladimiroviča Koljade u režiji šibenske glumice Orjane Kunčić,a premijera će biti izvedena krajem listopada ove godine.  U planu je koprodukcija s kazalištem Trešnja Zagreb i predstava Dražen“ – po motivima života Dražena Petrovića te koprodukcija s kazalištem Marina Držića Dubrovnik „Triologija o ljetovanju“, Carla Goldonija, a redateljica bi bila Šibenčanka Helena Petković. Na rasporedu je i desetak gostujućih predstava, a zbog manjeg broja gledatelja koji smiju biti u kazalištu sve će predstave imati po dvije izvedbe.
 
Ove sezone ne planiraju rad na dječjih predstavama jer nisu publici, zbog koronakrize, uspjeli prikazati i ovogodišnje uspješnice „Avantura Brokule i Češnjaka“
„Uljez u kažiprstu“ koje su pozvane na nekoliko festivala i smotri.
Planiraju vlastitom produkcijom obilježiti dogodine i 50. obljetnicu prve izvedbe predstave "Hamlet u Mrduši Donjoj" na kojoj bi kao redateljica također bila angažirana dramska pedagoginja Oriana Kunčić,a posebna kuriozitet trebala bi biti predstava "Moj slučaj",  monodrama  Borisa Svrtana posvećena Vladi Gotovcu koja bi bila prikazana u prosincu ove godine. 
To su sve za sada planovi,a puno toga će ovisiti i o sredstvima koje će Kazalište dobiti iz gradskog proračuna,a o tome je još prerano govoriti. 
 
"Zbog posebnih mjera zbog kojih djeca u organizaciji škola ne smiju ići u kazalište nećemo moći provesti naš redovni program u suradnji sa školama i vrtićima,a kada je o predstavama za djecu riječ osuđeni smo samo na matineje subotom", istaknuo je Bilić.  No uskoro će krenuti prijave za dramsku radionicu i zbor "Zdravo maleni".  
Nastavit će i s "Arsenovim feralom" , a li tek u sljedećoj godini. Inače ta je kazališna forma izazvala veliko zanimanje u drugim sredinama pa su, prema riječima Željka Kolopera, producenta u HNK u Šibeniku", dobili  čak 22 poziva za gostovanjem.
Kazališna sezona je već počela i to izvedbom šibenske predstave "Leda" u Dubrovniku i Mostaru. 
 
Kada je o 61. MDF- u riječ za sada se zna da će početi 19. lipnja i da, zbog posebnih okolnosti, HNK u Šibeniku neće za otvaranje tog festivala imati vlastitu predstavu, a zna s ei da će u međunarodnom programu sudjelovati ansambli koji su se prijavili za 60. MDF,a li nisu mogli doći zbog koronakrize. 
Bilić je napomenuo da će se  u ovoj sezoni više baviti i nekim tehničkim pitanjima kao što je osiguranje skladišta, uređenje "Brešanove sobe" koje bi trebalo uskoro početi i obnova kazališne zgrade. 
Iz kategorije: Kultura