Datum objave: 28. Srpanj 2020

ŠIBENSKA "PUTOPJESNIKINJA" U NOVOM PROJEKTU / Maja Klarić planira obilazati Hrvatsku Bookmobilom koji će biti i knjižara i književni teatar

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska pjesnikinja i prevoditeljica, koja živi na relaciji između rodnog grada i malog istarskog sela nedaleko od Umaga u koje ju je dovela ljubav, pokreće novi projekt "Bookmobil" kojim će, promovirajući čitanje i kulturu općenito, putovati Hrvatskom. To je otkrila su intervju koji je dala Večernjem listu.    

– Kad me Goran doveo tu, to je bilo ostvarenje snova. A kako radim kao književna prevoditeljica, nemam ured, to mi je idealno. Život je jako miran i slikovit, po istarskim selima ima starih, ali i puno mladih ljudi i drago mi je da sela žive! U naše selo ujutro dolazi kombi-trgovina, petkom dolazi kombi koji prodaje ribu… a onda mi je palo na pamet zašto ne bi, eto subotom, dolazio kombi koji prodaje knjige – otkriva nam Klarić što ju je inspiriralo za pokretanje novog projekta, koji ćemo na hrvatskim cestama imati priliku vidjeti vrlo skoro. Riječ je tu o starom Volkswagen kombiju, tipa legendarnih hipijevskih, izvana oslikan, a iznutra uređen u pokretnu knjižaru. Nazvala ga je – Bookmobil. Iako slično vozilo, Bibliobus – pokretna knjižnica – već postoji, ovo je, objašnjava Klarić, nešto ipak malo drukčije. Već niz godina ona ozbiljno razmišlja o pokretanju izdavačke kuće. U sklopu svoje udruge Fotopoetika već je objavljivala knjige, i vlastite i tuđe, a htjela je to dovesti na neku novu razinu. – Imati takav stari Volkswagen kombi i u njemu putovati meni je bio san od tinejdžerskih dana… Krajem prošle godine odlučila sam da je vrijeme i da to ostvarim, jer godine prolaze i morala sam pokušati. Ta se putnička želja spojila s poslovnom idejom o izdavačkoj kući i tako je nastao Bookmobil. Zamišljen je kao knjižara, ali i neka vrsta književnog teatra, pokretne pozornice za književna i kulturna događanja – objašnjava Klarić ideju iza Bookmobila, čije je pokretanje, kao i toliko toga, odgodila pošast koronavirusa, prenosimo iz Večernjeg lista.

Planirala je krenuti na turneju početkom ljeta, ali morala se prilagoditi situaciji. Pandemija ju je zadesila kada se s književne rezidencije u Larissi vratila u Hrvatsku. Dva tjedna provela je u samoizolaciji, a još je na snazi bilo i ograničenje putovanja po Hrvatskoj pa nije mogla obilaziti automehaničare i ine majstore koji su stari kombi trebali vratiti u život. Tih nekoliko mjeseci nije sjedila skrštenih ruku, vodila je online radionicu pisanja poezije te pokrenula projekt “Putovanja u karanteni”, u sklopu kojeg je čitala svoje zapise s putovanja, a bacila se i na pothvat preuređenja kombija. Sama je obnovila pod, površine i izolaciju, ali za one malo kompliciranije radove, nakon što je najgora karantena prošla, obratila se prijateljima iz okolice Šibenika Mariju i Mirandi Juras iz studija Lulas Art. Oni su joj izradili najvažniju stvar – klupicu za sjedenje koja se pretvara u krevet i Bookmobil je spreman za avanture! Na svoju prvu malu turneju krenut će početkom kolovoza, a planira se njime kotrljati po Hrvatskoj i cijele jeseni. Za sve detalje i itinerare možete pratiti Maju Klarić na njenoj Facebook-stranici, a ako je ugledate negdje na putu, potrubite za pozdrav.

Cijeli intervju pročitajte na: Večernji list

Iz kategorije: Kultura