Datum objave: 24. Srpanj 2020

NOVA IZLOŽBA MLADE ŠIBENSKE KIPARICE / Inspirirala je najstarija kornjača na svijetu Adwaita i pogledajte što je napravila

Diana Ferić
Diana Ferić
Mlada Šibenčanka sa zagrebačkom adresom Manuela Pauk, koja slovi kao jedna od najtalentiranijih kiparica najmlađe generacije u Hrvatskoj izložila je u Zagrebu seriju svojih crteža pod nazivom  "Kroj za kornjaču" i ponovno izazvala zanimanje ljubitelja umjetnosti. 
 
 "Ta je  izložba  najava izložbe „Stari svijet“ koju organizira Scena Amadeo koja se otvara u petak 18.9.2020 u Galeriji Nest u Zagrebu. Ove crteže sam napravila kako bi po njima mogla raditi reljefni oklop skulpture kornjače Adwaite. Izložila sam 13 crteža koji su "kroj" jer sam po njima iskrojila reljefni oklop skulpture Adwaite. Adwaita je živio između 1750. i 2006. godine. Pitanje je koliko se svijet promijenio za vrijeme njegovog života i što je sve mogao vidjeti. Zbog toga će imati reljefni oklop koji će prikazivati bitne političke događaje koji su mijenjali tokove povijesti - pad Bastilje, kolonizacija Afrike, Hladni rat, Kulturna revolucija, žensko pravo glasa itd.). Skice su crteži ugljenom na pak papiru. Crteži funkcioniraju i kao rad sami za sebe, odvojeno od skulpture kornjače. Napravljeni su za vrijeme "lockdowna" u Hrvatskoj,a na izložbi su položeni horizontalno, kako bi se mogli sagledati sa svih strana", kazala nam je autorica o svojoj zamisli i izloženim crtežima. 
 
 
 
 
 Početna inspiracija Manuelinih promišljanja je najdugovječnija kornjača na svijetu, Advaita, što na Sanskrtu znači nedjeljivost svega što postoji, a polazište je hinduističke filozofije. Smatra se da je Advaita živio između 1750. i 2006. godine, a autorica se pita koliko se svijet mijenjao za vrijeme njegovog života i kojim je sve događajima mogao svjedočiti. Kornjačin oklop, kao simbol rezistentnosti, postaje neiscrpnim ishodištem motiva za ispisivanjem vlastitog umjetničkog jezika. Tako autorica pretače u crteže bitne političke događaje koji su mijenjali tokove povijesti – od osvajanja Bastille, kolonizacije Afrike, Hladnog rata, Kulturne revolucije, posvećenja cara Napoleona I. i krunidbe carice Joséphine, Gandhija, Emmeline Pankhurst i ženskog prava na glasanje, atentata na Franza Ferdinanda, rušenja Berlinskog zida, industrijalizacije Japana etc. Kroj za kornjaču sagledava se sa svih strana, crteži položeni horizontalno na dlanu nude djelić Starog svijeta, nagoviještajući Novi", napisala je o izložbi kiparica Ida Blažičko. 
 
 

Ispravno je primijetila i kako nimalo ne čudi Manuelin izvor inspiracije. Kao studentici sinologije zagrebačkog Filozofskog fakulteta vrlo joj je bliska povijest kineskog jezika koja se može pratiti tijekom gotovo četiri tisućljeća.

 
 "U Manuelinim crtežima, otvarajući prostore novim asocijacijama i interpretacijama, može se naslutiti da iz najmanjeg djelića neke stvari može sačiniti čitav svijet", zaključuje  Ida Blažičko.
 
FOTO: Facebook i Zvonimir Ferina 
Iz kategorije: Kultura