Datum objave: 24. Lipanj 2020

EKSLUZIVNO / Šime Strikoman direktor je fotografije filma "Bolski turizam u doba korone" multimedijalnog umjetnika Ivice Jakšića u kojem "glumi" 200 kartonskih turista

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šime Strikoman, hrvatski filmski snimatelj u Bolu na otoku Braču snima film "Bolski turizam u doba korone"  prema scenariju multimedijalnog umjetnika  Ivice Jakšića Čokrića Puke, u kojem  uz mještane Bola, glumce naturščike i neka poznata glumačka imena "igra" i 200 kartonskih turista.
Šime Strikoman je direktor fotografije u tom osebujnom eksperimentalnom filmskom projektu punom sarkazma, umjetničkih provokacija i zdravog humora u vremenu kužne bolesti odakle i reminiscencija na naslov znamenitog djela Gabrilea Garcie Marqueza  "Ljubav u doba kolere".

Film (snimanje još traje pa su moguće promjene u montaži) počinje parafraziram riječi svetog Luke, pisca trećeg evanđelja i Djela apostolskih:  Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, kad Poncije Pilat bijaše upravitelj Judeje, Herod tetrah Galileje... a u filmu se to pretvara u: Prve godine hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, kad Zoran bijaše predsjednik Republike Hrvatske, Andrej predsjednik Vlade…

Kroz radnju filma novinar - padobranac traga za direktorom Turističke zajednice koji, komentirajući turiste od kartona, naglašava da nada umire posljednja. Film dosljedno prati tu uzrečicu pa se o konop koji se pojavljuje u prvom kadru filma, nada zaista objesi u zadnjem kadru.

Ovaj neobični film nemoguće je svrstati u neku od žanrova pa ga njegovi tvorci opisuju kao cjelovečernju znanstveno fantastično igrano dokumentarnu filmsku dubinsko sarkastičnu komediju.  

U središtu radnje filma je snimanje povijesne milenijske fotografije mase kartonskih turista na bolskoj plaži.

Producent filma je Multimedijalna putujuća artistička skupina za mentalnu higijenu, fizikalnu terapiju i brzu prehranu ŠUŠUR iz  Bola. Glumci u filmu su članovi ŠUŠUR-a i žitelji Bola. Glazbu potpisuje bolski glazbenik Marin Puljizević, a rekviziter je Boljanin Pero marangun.

Urednik i scenarist filma "Bolski turizam u doba korone" Ivica Jakšić Čokrić Puko najavljuje da će njegovo djelo kojem će kao direktor fotografije željeno obličje dati Šime Strikoman, biti prikazivano u kinima.
U filmu sudjeluje više od 60 glumaca, a troškovi snimanja svedeni su na minimum zahvaljujući mještanima Bola koji sve što treba daju besplatno i volonterskim radom podupiru projekt.

Strikoman ponovno snima film u Bolu nakon 22 godine. On je 1988. godine bio snimatelj filma "Kanjon opasnih igara" Vladimira Tadeja.
-Tada smo imali ekipu od 70 ljudi, sredstva, opremu i sve što je potrebno za snimanje filma, a sada nemamo ništa od toga. Ali ne smeta. Ovo je prekrasan izazov kojem se ne može odoljeti, a i atmosfera za red je odlična jer uživamo simpatije i podršku kakva se rijetko doživljava. Doduše treba puno volje i truda, ali to nikome ne pada teško uz ovolike stvaralačke gušte i zdravi entuzijazam.  Drago mi je što sudjelujem u ovom projektu. Iako sve to zvuči urnebesno, riječ je o ozbiljnom umjetničkom propitivanju stvarnosti. Veliki je to kreativni izazov, a rezultat će, siguran sam, biti provokativno filmsko djelo u kojem će publika uživati i smijati se do suza, a iz kina će izaći ohrabrena za sučeljavanje sa svim životnim izazovima, kaže Šime Strikoman.  

Iz kategorije: Kultura