Datum objave: 19. Lipanj 2020

EKSKLUZIVNO / Donosimo kako izgleda spomenik djetetu koji će biti otkriven na ovogodišnjem MDF -u, a autor je Kažimir Hraste

Diana Ferić
Diana Ferić
Postavljanje spomenika djetetu na ovogodišnjem 60. Međunarodnom dječjem festivalu izazvalo je veliku pozornost, pogotovo zbog toga što se u javnosti o tome ništa ne zna pa  niti kako će spomenik izgledati. Prvi put je o tome progovoreno na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika nakon što je vijećnica Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine postavila pitanje o spomeniku.  Upitala je  zašto on predstavlja samo dječaka i zašto nisu mogli biti i dječak i djevojčica kao simboli MDF -a  te je li kod izbora idejnog rješenja spomenika poštivana procedura. 
Autor spomenika "Dječak s kišobranom" je prof. Kažimir Hraste, poznati hrvatski kipar koji je i autor Draženovog spomenika u Šibeniku. Bit će to  izrađen u aluminiju i postavljen u blizini crkvice svete Barbare.
 
 
Spomenik će MDF platiti 150 000 kuna u što spada i  autorski honorar i lijevanja u umjetničkoj radionici Ujević u Zagrebu. 
Uobičajeno je da se za izbor idejnog rješenja određenog spomenika i lokacije formira posebno povjerenstvo i da se komunicira i s javnošću  no to se u ovom slučaju nije dogodilo. Sve oko spomenika vodi Šibensko kazalište odnosno MDF i njegov ravnatelj Jakov Bilić  
 
"Nismo išli na natječaj neko na poziv određenom umjetniku. U početku smo razmišljali da to bude Marija Ujević,  ali smo se na kraju odlučili za profesora Hrastu. Sjetio sam se da je on nekada surađivao s MDF -om pa sam ga nazvao i predložio mu da on izradi spomenik. Sva procedura je ispoštovana, a provodio ju je HNK u Šibeniku. Svidjela nam se njegova ideja dječaka s kišobranom. Svatko taj spomenik vidi drukčije. Meni taj kišobran simbolizira svijet ili MDF koje dijete drži Lokacija je također izabrana u suradnji sa stručnjacima u provom redu s Angelom Bujas, pročelnicom  Konzervatorskog odjela u Šibeniku", kaže Jakov Bilić.
 
Spomenik će biti otkriven 4. srpnja, uoči svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg jubilarnog 60. MDF -a. 
 
Iz kategorije: Kultura