Sidebar Menu

Datum objave: 07. Travanj 2020

UMJETNOST DOLAZI VAMA / Mlada Šibenčanka, kiparica Manuela Pauk otvorila izložbu svojih i radova svojih kolega u svom dnevnom boravku

Diana Ferić
Diana Ferić

Umjetnici nas u ovo doba koronavirusa iznenađuju i svojim radovima i originalnim idejama. Tako je mlada šibenska umjetnica Manuela Pauk, budući da  nema izložaba u javnim prostorima, otvorila izložbu u svom dnevnom boravku pod nazivom "Milijun godina ljudske povijesti" i podijelila je s publikom na Facebook grupi pod nazivom  Umjetnost dolazi vama "To isto možete napraviti i vi i tako pomoći umjetnicima", poručuje mlada kiparica.

Izlažu Tara Beata Racz, Marta Strazicic (pirate_sheep na instagramu), Svjetlan Junakovic, Ana Penić i Manuela Pauk, dakle dvoje umjetnika koji imaju veze sa Šibenikom - Mauela je odrasla u Šibeniku, a sada radi i živi u Zagrebu  i  Svjetlan Junaković čiji je otac Šibenčanin.

Svjetlan Junaković je rođen u Zagrebu 23. siječnja 1961. godine. Diplomirao je kiparstvo na likovnoj akademiji Brera u Milanu 1985. Izlagao je na samostalnim izložbama u inozemstvu i u Hrvatskoj. Surađuje s brojnim izdavačkim kućama kao ilustrator i autor knjiga za djecu, koje su objavljene u više od 30 zemalja. Dobitnik je brojnih nagrada za ilustraciju, animirani film, lutkarske predstave i skulpturu. 2016. dobio je godišnju Nagradu V. Nazor. Izvanredni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 Manuela Pauk  rođena je 1994. godine u Zagrebu, a odrasla u Šibeniku. Ova jedina kiparica među sedmoro mladih umjetnika trenutno studira na slobodnom studiju sinologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo na ALU u Zagrebu 2018. Članica je HULU-a i HDLU-a. Samostalne izložbe su joj bile „Ludički juriš“ u Galeriji Matice Hrvatske (2019.), Galeriji sv. Krševana u Šibeniku (2018.) i Muze (2018.) u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi. Na 40. Splitskom salonu bila je među pet finalista za nagradu salona.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam