Datum objave: 31. Siječanj 2020

NOĆ MUZEJA / Pogledajte u čemu sve možete uživati večeras do kasno u noć u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Muzej grada Šibenika danas, u petak od 17 do 1 sat u noći organizira manifestaciju Noć muzeja koja se održava u cijeloj Hrvatskoj.  Ovogodišnja tema Noći muzeja su velike obljetnice hrvatskih muzeja s jednom od podtema Muzejski velikani koji su zadužili hrvatsku kulturu.

Noć muzeja u Šibeniku organizira se u suradnji s Franjevačkim muzejem i galerijom Gorica Livno.

Program počinje od 17 sati kad će u stalnom postavu muzeja biti održana radionica za djecu. Nešto kasnije uslijedit će i obilazak uz stručno vodstvo kustosa te će djeca crtati izabrane predmete, dok od 18 sati u dvorani za povremene izložbe možete pogledati izložbu 'Umjetnik-crta-posvećenje', zbirku crteža Gabrijela Jurkića iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu.

Gabrijel Jurkić jedan je od osebujnih predstavnika simbolizma i secesije u slikarstvu Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu čuva oko 6000 crteža i skica ovog umjetnika. Za izložbu u Šibeniku izabrana su 52 rada pretežno iz ranije Jurkićeve umjetničke faze koja najbolje prikazuju drugu stranu umjetničkog stvaralaštva.

U Atriju muzeja od 19 sati bit će održano predavanje više kustosice Marijane Klisović: 'Don Krsto Stošić i Slavo Grubišić – velikani šibenskog muzeja'. Nakon toga, uslijedit će predavanje višeg kustosa Josipa Gele (Franjevački muzej i Galerija Gorica Livno): 'Fra Bono Vrdoljak (1930.-2013.) – svećenik, povjesničar, arheolog, vizionar'.

Glazba uživo starta u 20.30 sati u Atriju muzeja uz Matu Skračića i Adaptive Quartet.

Ispred Muzeja na Trgu Republike Hrvatske dočekat će vas gastro iznenađenje s livanjskim specijalitetom.

U subotu je planiran besplatan izlet u Livno uz razgledavanje grada i obilaska Franjevačkog muzeja i galerije Gorice Livno, čija djelatnost očuvanja kulturne baštine livanjskog kraja traje od 1896. godine. Franjevački muzej u Livnu kompleksna je muzejska ustanova čiji se fundus dijeli na nekoliko zbirki: umjetničku, arheološku, numizmatičku, etnografsku te zbirku starog oružja. Polazak iz Šibenika s autobusnog kolodvora predviđen je za 9 sati, a povratak oko 18 sati.

Događanja će biti popraćena 3D mapping-projekcijom ispred ulaza u Muzej i live streamingom preko društvenih mreža. Ovogodišnja Noć muzeja organizirana je u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno.

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: