Datum objave: 01. Siječanj 2020

SVJETSKI USPON AUTORA BISTE IVE BREŠANA / Djela mladog kipara Nikole Vudraga kupuju svjetski kolekcionari

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski kipar Nikola Vudrag koji je izradio bistu Ive Brešana postavljenu u šibenskom kazalištu ove je godine postigao i uspjeh u inozemstvu, kako piše portal Telegram.hr.

U ponedjeljak 23. prosinca kipar Nikola Vudrag bio je posebno emotivan: na novouređenom Kapućinskom trgu u njegovom rodnom Varaždinu svečano je otkrivena skulptura ‘Glazba’. Riječ je o violini s gudalom visine 4 metra od CorTen čelika. U tom radu očituje se Vudragova ljubav prema stvaralaštvu Gustava Eiffela, tvorcu čuvenog Eiffelovog tornja u Parizu. Moćna violina, kaže, konstruirana je tako da zadovoljava statičke standarde, da kroz nju probija svjetlost i prolazi zrak uz minimalni otpor te da se na njoj može svirati. Skulptura je, naime, interaktivna pa će na njoj prolaznici moći svirati, a ujedno ocrtava vizualni identitet grada, njegove Barokne večeri i bogato kulturno nasljeđe.

Kad će Nikola Vudrag jednoga dana rekapitulirati svoj životni put i umjetničku karijeru, 2019. bit će jedna od ključnih godina njegove biografije. To je godina u kojoj je 30-godišnji varaždinsko-zagrebački kipar prvi puta samostalno izlagao u inozemstvu, i to u Parizu. U svega nekoliko mjeseci postao je jedan od četiri, i to najmlađi, premium umjetnik galerije Carré d’artistes za koju je vezano više od šest stotina likovnih umjetnika iz cijelog svijeta.

U Francuskoj, ali i širom svijeta, prodao je više od četrdeset skulptura, a neki radovi već su našli mjesto i kod respektabilnih svjetskih kolekcionara. Kao vrhunac, na kraju ove godine njegovi radovi našli su se u prestižnoj pariškoj galeriji De Medicis, s djelima velikih svjetskih umjetnika. 

Više pročitajte na https://www.telegram.hr/price/vudrag-je-imao-nestvarnu-godinu-prica-nam-kako-je-u-12-mjeseci-postao-jedan-od-najtrazenijih-mladih-kipara-u-svijetu/

Iz kategorije: Kultura