Datum objave: 22. Studeni 2019

OMER RAK / Mistični simboli zavičaja: eseji o hermetičnoj starini Šibenika i okolice

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Omer Rak, pisac koji inspiraciju za svoja djela crpi iz svog rodnog Šibenika i njegove povijesti, večeras (petak, 22. studenoga 2019.) u 18,30 sati, predstavlja u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” svoju novu knjigu. Riječ je o zbirci eseja “Mistični simboli zavičaja: eseji o hermetičnoj starini Šibenika i okolice”. Omer u svojim esejima na zanimljiv i sa sebi svojstvene točke gledišta piše o prapovijesnim i povijesnim artefaktima, simboličnim motivima, pojedinim elementima šibenske sakralne baštine i stoljetnim zagonetkama uklesanima u pročelja i zidove javnih zgrada, intrigantnim oronimima iz šibenske okolice te zanimljivim povijesnim osobama i događajima. O svemu tomu on iznosi nove spoznaje i saznanja. Posebno su zanimljivi eseji o suđenju šibenskim "vješticama” u 15. stoljeću, pitanju zašto sv. Mihovil na sjevernom transeptu šibenske katedrale bode đavla u desno oko i koju tajnu krije datuma postavljanja željeznog zavjetnog križa na vrhu otoka Tijata, a nudi i nova viđenja mogućih rješenja zagonetnog rebusa na Dobriću.

Uz autora, knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Stjepan Malović i doc. dr. sc. Nenad Vertovšek.

Knjiga Omera Raka “Mistični simboli zavičaja: eseji o hermetičnoj starini Šibenika i okolice” objavljena je u nakladi Gradske knjižnice Jurja Šižgorića.

Foto: D. Jelinek / Novi list

Omer Rak (Šibenik, 1957.) nagrađivani je dramski pisac, esejist i romanopisac. Objavio je zbirku eseja Stoljeće na početku (2009.), dva romana u izdanju zaprešićke Frakture – Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina (2014.) i Kultna posuda (2017.). U HNK Šibenik je u svibnju 2014. uprizorena njegova lutkarska predstava za djecu Malo veliko kvrgavo drvce. Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” je 2008. također objavila njegovu studiju o prapovijesnom simbolizmu Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika.

Iz kategorije: Kultura