Sidebar Menu

Datum objave: 20. Studeni 2019

SUTRA U ZAGREBU / Izložba o Bribirskoj glavici, najvažnijem lokalitetu hrvatske nacionalne povijesti

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu sutra otvara izložbu "Varvaria / Breberium / Bribir: razotkrivanje slojeva" posvećen jednom od najvažnijih lokaliteta hrvatske nacionalne povijsti. Kao što je poznato, arheološki lokalitet Bribirska glavica nalazi se u Šibensko - kninskoj županiji, na području Grada Skradina, a izložba je nastala u suradnji Hrvatskog povijesnog muzeja, Muzeja grada Šibenika i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita.

Mediji koji izvještavaju o tom iznimno važnom događaju, štoviše izložbi epohalnog nacionalnog značaja, ukazuju na neuobičajenu odluku Muzeja grada Šibenika da nekoj drugoj ustanovi prepusti da prva javnosti pokaže iznimno važne, štoviše senzacionalne arheološke nalaze. Konkretno, riječ je o fantastičnim nalazima iz groba ratnika iz Vaćana koji su dio fundusa Muzeja grada Šibenika. Ratnik iz Vaćana sahranjen je s oružjem i kompletnom konjaničkom opremom, a nalaza kostiju pokazala je da je bio orijentalnog porijekla, iz Cipre ili iz Sirije. Osim nalaza iz groba ratnika iz Vaćana, na izložbi u Zagrebu prvi će puta javnosti biti prezentirane stranica kodeksa na kojoj je prikazan lik Mladen II, a čuva se u Njemačkoj. Tu su i tri u kamenu isklesane leopardove glave, prvi prikaz grba Hrvatske zatim prvi spomen imena bribirskog župana u povelji Petra Krešimira IV. iz 1069. godine i mnogo drugih dragocjenih artefakata iz Bribira kolijevke hrvatske nacionalne povijesti, kulture i ranih državnih tvorevina. Izložba "Varvaria / Breberium / Bribir: razotkrivanje slojeva" kronološki prati arheološke slojeve koji su bitni za hrvatsku nacionalnu povijest koji sežu do kasnog srednjeg vijeka. Većina nalaza s Bribirske glavice čuva se u dva nacionalna muzeja; Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu. Dio fundusa čuva i Muzej grada Šibenika, dok se na samoj Bribirskoj glavici i Gradu Skradinu na čijem se području taj lokalitet kojeg nazivaju Hrvatskom trojom, nalazi, od svega toga gotovo ništa ne može vidjeti.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam