Datum objave: 31. Listopad 2019

MOŽE I TO: Stela Čuturić, akademska slikarica i prof. likovne kulture inovirala tehniku kolaža

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada je o inovacijama riječ naviknuli smo da se one događaju uglavnom u sferi tehnike i tehnologije, a rijetko u umjetnosti. Šibenska slikarica i prof. likovne umjetnosti Stella Dumančić Čuturić to opovrgava. Ona je za svoju inovativnost u slikarskom izričaju likovnom tehnikom kolaža na platnu nagrađena brončanom medaljom na 17. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2019. , ka članica Društva inovatora Faust Vrančić iz Šibenika.

"Za Stelinu slikarsku tehniku posebno je bio zainteresiran umjetnički dio auditorija te joj je dodijelio brončanu medalju", kaže Josip Labura, predsjednik tog društva. Njezina slika Fausta Vrančića koja je Društvu dala prepoznatljivost, uz prekrasnu sliku konja posebno je istaknula naš izložbeni prostor na tom sajmu inovacija", kaže Josip Labura, predsjednik Društva inovatora Faust Vrančić.

O kakvoj je inovativnoj slikarskoj tehnici riječ objasnila nam je inovatorica:

"Sam naziv „Inovativnost u slikarskom izričaju likovnom tehnikom kolaža na platnu“, proizlazi iz načina oslikavanja papira akrilnim bojama i stvaranja tzv. kolaža, te rezanja oslikanog papira na duže ili kraće trake širine 1 cm prije samog lijepljenja na platno. Ja motive na svojim slikama, od apstrakcije do figuracije, stvaram slojevitim lijepljenjem papirnih traka oslikanog kolaža na platno, većih ili manjih dimenzija, stvarajući doživljaj dubine prostora - treću dimenziju. Ovakav način slikarskog izražavanja inovativni način slikanja u slikarskoj tehnici kolaža", kaže ona.

stella 2

Iako njezino inovativno slikarsko izražavanje možemo u nekim slikama usporediti s futurizmom, op artom i apstrakcijom kod ove tehnike postoji čvrsta povezanost s digitalnom umjetnošću i dojmom digitalne slike što potvrđuje suvremenost u njenom izričaju.

"Želim se i dalje istraživati u ovoj tehnici i razvijati nove ideje s kojima će se uskoro predstaviti i širem auditoriju na samostalnoj izložbi", najavljuje Stella Dumančić Čuturić

Stela je inače svestrana i u likovnoj i u glazbenoj umjetnosti, a radi kao profesorica likovne kulture u OŠ Vidici. Svojim anđeoskim sopranom, kojim ne zaostaje za opernim divama, Stella Čubrić, članica klape „Skradinke“ osvaja publiku. Rijetki znaju da je to samo jedna od odlika te rođene Zeničanke, akademske slikarice koja se nakon Sarajeva Zagreba i Knina skrasila u Šibeniku i svojim radom i hobijima promiče lokalnu sredinu, ali i gradi mostove među svoja dva zavičaja, između Šibenika i Sarajeva. Članica je šibenskog „Kola“, predsjednica Vijeća učitelja likovne kulture Šibensko – kninske županije, a aktivna je i u svojoj župi sv. Ante na Šubićevcu.

Iz kategorije: Kultura