Sidebar Menu

Datum objave: 31. Listopad 2019

IZLOŽBA U AZIMUTU:Noćne fotografije najrjeđih, najzanimljivijih i najljepših vrsta leptira

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedinstvena izložba fotografija pod nazivom „Leptiri iz nove perspektive“. otvorena je u srijedu, 30. listopada u galeriji kluba Azimut u Šibeniku, pred stotinjak uzvanika i posjetitelja. Organizator izložbe je JU Priroda Šibensko -kninske županije, u suradnji s udrugom Hyla. Izložbu čini serija od 12 fotografija dimenzija 100 x 100 cm nastalih tijekom realizacije projekta „Pregled stanja danjih leptira na području ekološke mreže Natura 2000 sjeveroistočnog dijela Šibensko-kninske županije“.

Projekt je pokrenula JU Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s Udrugom Hyla. Cilj je prikupljanje podataka o danjim leptirima i utvrđivanja ugroza koje prijete njihovu opstanku. Ravnateljica ustanove, mr.sc. Anita Babačić Ajduk, izrazila je zadovoljstvo rezultatima istraživanja: „Na promatranom području zabilježeno je čak 108 vrsta, što je više od polovice svih vrsta zabilježenih u Hrvatskoj. Važno je napomenuti da je istraživanje provedeno i na lokalitetima planine Dinare i da će dobiveni podaci sigurno doprinijeti našim nastojanjima da se to iznimno vrijedno područje dodatno zaštiti i proglasi parkom prirode. I na kraju, jako me veseli što smo, organizacijom ovakve izložbe u ovom sjajnom prostoru, poslali poruku važnosti očuvanja bioraznolikosti široj javnosti na svjež, atraktivan i suvremen način.“

izlozba IMG 6296

Udruga Hyla je strukovna organizacija koja zapošljava znanstvenike i stručnjake s ciljem vrednovanja, očuvanja te zaštite prirode i bioraznolikosti. Član udruge i autor fotografija, dr.sc. Toni Koren prikazao je danje leptire iz neuobičajenog motrišta – noću: „Danji leptiri spadaju među najljepše i najkorisnije kukce na Zemlji. Kao i pčele, oni su vrlo važni oprašivači mnogih biljnih vrsta. Zbog upotrebe pesticida, onečišćenja i nestanka prirodnih staništa, svakim su danom sve ugroženiji. U gotovo svim državama gdje se prati stanje bilježi se njihov drastičan pad. Izložba prikazuje djelić raznolikosti i pokazuje koliko su važni kao dio prirodne baštine naše zemlje. Za izložbu smo odabrali fotografije najrjeđih, najzanimljivijih i nekih od najljepših vrsta zabilježenih tijekom ovog istraživanja. To su vrste s kojima se ljudi obično ne susreću.“

Galerija kluba Azimut pokazala se idealnom lokacijom za održavanje izložbe, kao i zanimljivog predavanja kojim je autor prisutne upoznao s raznolikošću danjih leptira. Noćne fotografije leptira izvrsno su se uklopile u jedinstveni ambijent povijesnih šibenskih bunara: „Iznimno smo ponosni na ovu suradnju. Na najljepši mogući način smo povezali kulturnu i prirodnu baštinu našeg kraja. Očuvanje biološke i društvene raznolikosti i održivi razvoj teme su koje ćemo uvijek rado podržati u svom radu“, istaknuo je vlasnik galerije Hrvoje Jelković u svom govoru na otvorenju izložbe.

Izložba će biti otvorena do 24. studenog, svakoga dana od 10 do 22 sata.

izlozba IMG 6299

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam