Datum objave: 26. Kolovoz 2019

Ove godine obilježavamo 60.godina karijere Vice Vukova,hoće li se itko toga sjetiti?

Diana Ferić
Diana Ferić

Zvijezda Vice Vukova na glazbenom nebu Hrvatske zasjala je iznenada, bez najave i upozorenja prije 60. godina, u rujnu 1959. godine kada je njegov kristalno jasni, zvonki bariton očarao publiku drugog Opatijskog festivala. Gotovo anonimni Šibenčanin Vice, pjevao je tada istu pjesmu u alternaciji s popularnim pjevačem moćnog glasa Dušanom Jakšićem koji je već imao veliki hit, pjesmu Sve moje jeseni su tužne te niz uspješnih opernih i kazališnih nastupa kao bariton školovanog glasa.
Nastup Vice Vukova na Opatijskom festivalu 1959. godine bio je jedan od najboljih i najupečatljivijih debija u povijesti hrvatske popularne glazbe. On je svojim glasom, pojavom i nedostižnom interpretacijom pjesme Mirno teku rijeke, dotaknuo nebeski svod i preko noći od potpuno anonimnog pjevača postao zvijezda. Od tada pa sve do 1970. godine on će biti istinski kralj estrade.

 

Opatijski festival (tada se zvao Dani jugoslavenske zabavne muzike) bio je jedan od najvažnijih glazbenih događaja u bivšoj državi Jugoslaviji. Na natječaj za taj festival 1959. godine stigla je čak 601 kompozicija od kojih je tadašnja Jugoslavenska radio - televizija otkupila 104, a 18 kompozicija je izabrano za izvođenje na festivalu koji je bio organiziran po uzoru na popularne talijanske glazbene festivale. Prema propozicijama prve i druge večeri izvođeno je po devet kompozicija između kojih je publika birala pet najboljih za treću, finalnu večer. Istu kompoziciju izvodila dva izvođača, a svaka je verzija imala drukčiji aranžman. Osim publike, skladbe je ocjenjivao i službeni oficijelni žiri koji je birao pjesme prema svojim kriterijima.

Više u novom broju časopisa "Volim Šibenik" koji uskoro izlazi.
 

Iz kategorije: Kultura