Datum objave: 27. Lipanj 2019

Sjajni islandski film "Halla ide u rat" otvorio ovogodišnje ljetno kino na tvrđavi Barone,a bit će toga još

Diana Ferić
Diana Ferić

Sjajnom islandskom ekofeminističkom parodijom "Halla ide u rat" počelo je sinoć ovogodišnje izdanje kina pod zvijezdama na Tvrđavi Barone „Srijedom po svijetu“ koji je ove godine organiziran u suradnju sa selektorima Zagreb, Motovun i Subversive Film Festivala te zagrebačkog Kina Europa.

Tako je šibenska publika u punom gledalištu tvrđave Barone o zalasku sunca, u uvodnom razgovoru filmske kritičarke Jelene Pašić s Borisom T. Matićem i Lanim Matić, voditeljima kina Europa te direktorom i producenticom Zagreb Film Festivala  imala prilike čuti o "zalasku "kina Europa u Zagrebu i o tomu kako ga zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatvorio unatoč tomu što su uspješno poslovali i učetverostručili broj gledatelja te o sudbini hrvatskog filma. Pokušali su i demantirati predrasude o tomu kako se u Hrvatskoj ne snimaju dobri filmovi i kako domaći film nema publiku.

 

Oduševilo ih je to što je na projekciji na Baroneu publika bila brojna. "Ono što ovdje večeras osjećamo isto je ono što smo osjećali kada smo počinjali projekt kina Europa"; kazali su dodavši da je filmska publika itekako bitna.

Šibenska publika večeras će u 21:30 sati imati priliku pogledati film islandskog r
Halla je neovisna pedesetogodišnjakinja koja iza naizgled mirne rutine vodi buran dvostruki život kao predana ekološka aktivistica. Drugima poznata samo pod svojim alter-egom „Planinska žena“, Halla samostalno objavljuje rat lokalnoj aluminijskoj industriji. Hallini potezi postaju sve radikalniji, od spontanog vandalima do pomno promišljene industrijske sabotaže, te ona uspijeva prekinuti pregovore između islandske vlade i korporacije koja gradi novu aluminijsku ljevaonicu. Međutim, upravo kada krene planirati svoj najveći i najsmioniji aktivistički pothvat primi neočekivano pismo koji promijeni sve. Njezin zahtjev za posvajanjem djeteta konačno je prihvaćen i u Ukrajini je čeka malena djevojčica. Dok se Halla priprema napustiti svoju ulogu saboterke i spasiteljice planina kako ostvarila san o majčinstvu, odluči isplanirati posljednji napad kako bi zadala presudni udarac aluminijskoj industriji.

 

Glavna junakinja filma Islanđanina Benedikta Erlingssona koji je sinoć prikazna Halla, aktivistkinja je koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin ekoteroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta i kad postane glavni neprijatelj svoje male države, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom.

To je istodobno i komedija, mjuzikl, socijalna i politička drama drama prožeta humorom i osjećajem za pravdu. Hallu državni aparat doživljava kao teroristkinju i prema njoj primjenjuje i takve metode, ali njezina namjera nije da naudi ljudima oko sebe, ona samo sabotira industriju okrutnu prema prirodi, pokušavajući spasiti sebe i druge.


U deset tjedana programa, sve do kraja kolovoza, na Baroneu slijede projekcije niza festivalskih uspješnica među kojima su i najnoviji filmovi velikih sineasta kao što su Paolo Sorrentino (Loro) i Jia Zhangke (Pepeo ljubavi), ali i jednog od najnagrađivanijih domaćih dokumentarnih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina, Srbenka Nebojše Slijepčevića.

 

Izbor iz Europinog programa nastavlja se 3. srpnja s nagrađivanim ostvarenjem Dogman, poznatog talijanskog redatelja Mattea Garronea, prikazanog i unutar glavne konkurencije Vukovar Film Festivala. 10. srpnja na programu je novi film talijanskog Oscarovca Paola Sorrentina, Loro, raskošne i majstorske parodije talijanske političke elite kroz lik njezinog najkorumpiranijeg predstavnika, Silvia Berlusconija i njegove kriminalne svite.
Predstavljanje Subversive Film Festivala zakazano je za 17. srpanj uz projekciju kineskog filma Pepeo ljubavi, gangsterske melodrame kultnog redatelja Jia Zhangke.
Projekcija pobjednika ZFF-ovog programa PLUS, Na putu belgijskog redatelja Joachima Lafossea slijedi 24. srpnja, a film prati zajedničko dugo putovanje međusobno otuđenih majke i sina koji se suočavaju s veličanstvenim krajolikom, opasnostima, i prije svega, jedno s drugim, dok je srijeda 31. srpnja rezervirana za poseban izbor iz ovogodišnjeg programa Motovun Film Festivala. Prema riječima selektora Jurice Pavičića, film slovačkog redatelja Marka Škopa, Neka bude svjetlo, čija se svjetska premijera tek očekuje krajem lipnja u Karlovim Varima, jedno je od ljepših iznenađenja ovogodišnje selekcije festivala, gdje će doživjeti hrvatsku premijeru.

Na veliko platno tvrđave Barone 7. kolovoza penje se i važno regionalno ostvarenje Teret srpskog redatelja Ognjena Glavonića sa šibenskim glumcem Leonom Lučevim u glavnoj ulozi, ali i projekcija glumčevog debitantskog kratkog filma, Malo se sjećam tog dana. U filmu premijerno prikazanom u filmskom festivalu Locarnu i dobitnikom glavne nagrade Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast glumi niz poznatih hrvatskih glumaca poput Gorana Bogdana, Nine Violić, Darie Lorenci Flatz, ali i brojni stalni i povremeni stanovnici šibenskog otoka Zlarina.

 

14. kolovoza svoj nagrađivani film Srbenka šibenskoj publici predstavit će redatelj Nebojša Slijepčević, dok 24. kolovoza počinje mali filmski program za djecu i to s projekcijom dobitnika nagrade publike prošlogodišnjeg izdanja KinoKino Festivala, Moje neobično ljeto s Tess, nizozemskog redatelja Stevena Wouterlooda nagrađenog na Berlinaleu gdje je proglašen najboljim filmom programa Generation Kplus.
Program završava 28. kolovoza i to vrlo posebnom projekcijom za najmlađu publiku, kultnog domaćeg animiranog filma Čudesna šuma kao hommage nedavno preminulom doajenu hrvatske animacije, Milanu Blažekoviću.

 

Sve projekcije održavat će se na Tvrđavi Barone s početkom u 21:30 sati uz gostovanja redatelja, selektora, glumaca i kritičara koji će kroz razgovor izabrane naslove predstaviti publici.
Kao i svake godine do sada, članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava ostvaruju slobodan ulaz na sve projekcije, uz predočenje važeće članske iskaznice. Svi ostali dobrodošli su s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Sve filmske naslove prate i podnatpisi na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Iz kategorije: Kultura