Datum objave: 08. Lipanj 2019

Brojimo još sitno: Za tjedna dana otvara se 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Poljsko kazalište Baj Pomorski iz Toruna predstavom 'Knjiga o džungli' otvorit će 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku koji će se ove godine održati od 15. do 29. lipnja. Ovogodišnji Festival organizira se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj a već prvog dana Festivala još će se jednom potvrditi riječi velikog Drage Putnikovića, dugogodišnjeg ravnatelja MDF-a, o Festivalu kao 'smotri najkvalitetnijih dječjih ansambala i ansambala za djecu iz zemlje i svijeta, šireći temeljnu ideju zajedništva'.

 

Podizanjem festivalske zastave na ljetnoj pozornici, u renesansnom 'dvorištu' katedrale svetog Jakova, pod zaštitom UNESCO-a, i izvedbom klasičnog književnog komada 'Knjiga o džungli' započet će još jedna lijepa priča o festivalu koji traje već gotovo šest desetljeća, a upravo su dio stranica njegove povijesti ispisali Poljaci pa ne treba čuditi što se ponovno vraćaju na pozornice Krešimirovog grada.
Naime, prije točno 56 godina, 1963., Državno kazalište lutaka Arlekin iz Poljske bio je prvi strani ansambl koji je gostovao na Festivalu djeteta u Šibeniku i time opravdao epitet međunarodne manifestacije od velikog značaja za hrvatski kulturni život i Hrvatsku turističku zajednicu, a koja svojim programom na šibenskim ulicama i trgovima desetljećima uveseljava brojne generacije.

 

'Nove generacije u organizacijskom timu našeg Festivala nastavljaju tamo gdje su naši prethodnici stali nadograđujući Festival elementima u skladu s trendovima novog vremena. Nastavljamo tradiciju jačanja zajedništva sudionika u životu lokalne zajednice s disperzijom programa po kvartovima, u Zaton, Amadria Park, Vodice… Radimo na budućnosti Festivala ispisujući pri tome i stranice povijesti na veselje naše publike, one koja se tek uči prvim koracima i onoj kojoj su koraci otežali od bremena života, ali i dalje ne odustaju od ljepote življenja koju im nudi Festival', poručio je Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i prvi čovjek Međunarodnog dječjeg festivala.

 

Ovogodišnji Festival, njegov program podupiru i obogaćuju poljski umjetnici koji će MDF oplemeniti umjetničkim stvaralaštvom. Pa nakon što poljsko kazalište Baj Pomorski iz Toruna otvori Festival predstavom na ljetnoj pozornici 15. lipnja, samo dan kasnije, u nedjelju, u Galeriji svetog Krševana na Gorici bit će otvorena izložba 'Suvremena poljska grafika djeci Šibenika'. Autori radova su sve redom profesori, usko su vezani za Akademije primijenjenih ili likovnih umjetnosti, a među njima su i imena sa Sveučilišta Marie Curie - Sklodowska iz Lubina te Strzeminski Akademije finih umjetnosti iz Lodza. Izložba će se moći razgledati do kraja Festivala, a predstava s otvorenja, u noći generalne probe i ponovno u nedjelju, nakon otvorenja.
 

Iz kategorije: Kultura