Sidebar Menu

Datum objave: 12. Travanj 2019

Preminuo dugogodišnji dirigent Kola Nikola Bašić, voljeni zborovođa, kažu kolaši

Diana Ferić
Diana Ferić

Nikola Bašić, dugogodišnji dirigent ‘Kola’, preminuo je u četvrtak u 88. godini života.

‘Nikola Bašić, dugogodišnji dirigent "Kola", samozatajni čovjek, glazbenik, skladatelj, voljeni zborovođa i srčani domoljub preminuo je 11.travnja’, objavljeno je na stranici ŠPD Kolo.

 

Nikola Bašić (Zagreb, 1931.). završio je studij na Glazbenom odjelu Više pedagoške škole u Zagrebu. S velikim je uspjehom vodio pjevačke zborove u Karlovcu (Dr Dragomir Drakulić), Bjelovaru (Golub) i Šibeniku (Kolo) te radio kao nastavnik u muzičkim školama tih gradova. Od 1978. nastavnik je Muzičke škole u Petrinji (Narodno sveučilište Dom Kulture Moša Pijade) i dirigent Pjevačkog zbora Artur Turkulin. Bavio se skladanjem vokalne glazbe. Skladao je za mješovite zborove Triptih (Na novu plovidbu, Mrtva luka, Pjeni se more – D. Cesarić), Diptih (Jezero na Zelengori – J. Kaštelan, Naš vođa – V. Nazor), Listaj, goro, Mi (Nazor), Requiem za nevine žrtve rata (za dva recitatora, mješoviti zbor i klavir) i Pjesma o mojoj zemlji (Kaštelan; kantata za recitatora, mješoviti zbor i orkestar). Za dječje zborove napisao je Iza brda plava (G. Vitez), Telegrafske basne (G. Krklec), Prepelica (Vitez; za zbor i glasovir), pjesme iz Cicibana za zbor i komorni sastav te glazbene igrokaze Srebrozvjezdana (Ž. Hell), Plava boja snijega (Vitez) i Crvenkapica (Nazor). (izvor: LJM, 1984.)


 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam