Datum objave: 19. Ožujak 2019

Ni pritisak svekolike umjetničke javnosti nije zamislio gradske oce oko ukidanja Musice appassionate

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradski oci u Šibeniku nisu impresionirani peticijom koju za opstanak Festivala klasične glazbe u Šibeniku ovih dana potpisuju vrhunski glazbenici i ostali umjetnici širom Hrvatske pa i u inozemstvu i daju vrlo šture odgovore na vezana za pitanje njihovog odnosa prema inicijativi za ukidanje tog festivala koju je potaknuo aktualni ravnatelj Jakov Bilić, a podržalo Kazališno vijeće.

"Gradonačelnik Željko Burić, kao i nadležni Upravno odjel uvažavali su program rada ranijih ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Kazališno vijeće kao stručno tijelo, te ni u ovoj situaciji nema razloga za drugačijim postupanjem", glasi njihov odgovor na pitanje o tomu stoje li uz tu inicijativu, što bi trebalo značiti da se u odluke ravnatelja  ne žele miješati iako je Grad osnivač tog festivala klasične glazbe.

Odgovor na pitane razmišlja li se o nekim drugim modelima zadržavanja tog uspješnog festivala, primjerice u sklopu JU Tvrđava kulture također je vrlo štur i formalan. "O daljnjoj opstojnosti festivala klasične glazbe Musica Appassionata, odnosno Prijedlogu stavljanja van snage Odluke o osnivanju Festivala, raspravljat će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća, tijela koje je prvobitno i donijelo odluku o pokretanju ove manifestacije", kažu u gradskoj upravi uz očekivani dodataka kako "treba pojasniti da potencijalno ukidanje ovog Festivala nikako neće značiti nedostatak klasičnog glazbenog programa za šibensku publiku". "Štoviše, novi glazbeno-scenski program predviđa još bogatiju ponudu šibenskog HNK-a i u klasičnom dijelu programa, samo u nešto drugačijoj formi", ističu, ali dalje ostaje nejasno zbog čega sve to nije moguće napraviti proširenjem tog festivala ili uz njega.

 

 

Iz svega proizlazi da je odluka, zapravo, već donesena i da će, prema stranačkom dogovoru, vijećnici vladajuće garniture bespogovorno za nju u petak, na sjednici Gradskog vijeća dići ruke. Bilo bi poželjno da se ipak prije toga zapitaju koji je pravi razlog ukidanja tog festivala, budući da novac nije u pitanju jer će neki planirani program biti još bogatiji, i da nitko nije doveo i pitanje njegovu kvalitetu i zbog čega on Šibeniku, u kojem postoji  stalna publika, više nije potreban. Zar je moguće da glas stručne javnosti ništa ne vrijedi! Riječ je ipak o festivalu koji je prerastao u instituciju, koji je ugostio više od četrdesetak vrhunskih glazbenika, koji je prije nekoliko godina otvorila zagrebačka filharmonija  uz Moniku Leskovar  i kojim građani Šibenika odaju čast poznatom opernom pjevaču, svom sugrađaninu – Nevenu Belamariću.

Tražili smo i komentar Gorane Barišić Bačelić, ravnateljice JU Tvrđava kulture Šibenik namjere da se ukine taj festival klasične glazbe s kojim su dobro surađivali:" Tvrđava kulture podržava i podržavat će svaki kvalitetan kulturni program u Šibeniku i međusobnu suradnju. Posebno smo ponosni na programe koji su uključivali suradnje s našim lokalnim kulturnim institucijama, udrugama i programima koji su tradicija u dugoj povijesti Šibenika i glazbe. Od suradnje s najdugovječnijim društvima, Šibenskim pjevačkim društvom Kolo i Šibenskom narodnom glazbom, do suradnje s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku. Suradnja Tvrđave kulture s HNK Šibenik u okviru festivala Musica Appassionata iznjedrila je nekoliko iznimno kvalitetnih koncerata koji su održali na tvrđavama. No, isto tako, dužni smo poštovati autonomiju svake kulturne institucije u Šibeniku da sama odabere svoj programski smjer i upravlja njegovom realizacijom stoga kolegi Jakovu Biliću želimo puno uspjeha u osnaživanju institucije Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te provođenju programa kojim je izabran za ravnatelja ove institucije , kaže ona u svom odgovoru.

Foto: Novi list
 

Iz kategorije: Kultura