Datum objave: 16. Listopad 2018

Revitalizacija povijesne jezgre na šibenski način:Zatvorena i posljednja knjižara u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Istodobno dok se u Šibeniku  europskim novcima provodi projekt RetaiLink  u suradnji s još 9 sličnih europskih gradova kako bi se u njihove povijesne jezgre vratili maloprodajna mreža i sadržaji koji će okupljati ljude zatvorila se jedina šibenska preostala knjižara koja se upravo nalazila u povijesnoj jezgri - knjižara Matica, u Ulici Ivana Pribislavića broj 4, uz Medulić i koja je upravo takav sadržaj!

Tu se nisu samo prodavale knjige. Bilo je to mjesto druženja ljubitelja pisane reči, mjesto u kojem su čitatelji sretali pisce, razgovarali… Umiranje knjižara događa se i u drugim i većim gradovima. Zatvorena je prije godinu dana i Morpurga u Splitu, do tada najstarija knjižara na svijetu. Knjige se, ako se i kupuju, uglavnom nabavljaju preko Interneta. Na mjesto knjižara dolaze banke, kladionice, fastfoodovi. Tako će valjda biti i u Šibeniku.

To nije ipak razloga da za tom posljednjom gradskom knjižarom ne pustimo  koju suzu i ne upitamo se je li se moglo nešto napraviti na razini lokalne zajednice da ona opstane. Nije nevažno podsjetiti da je vlasnica te knjižare Anita Slavica, kao i njezina nekadašnja partnerica Nataša Periša, dok su je vodili zajedno, posebnu pažnju poklanjala knjigama i svoj literaturi vezanoj za Šibenik i šibenski kraj . Te su knjige imale posebno, počasno mjesto u njihovoj knjižari.  Vlasnice su bile i socijalno osjetljive i humane pa su među prvima zaposlile osobe s intelektualnim teškoćama.

„Već dugo nam se obrtnica koja je držala knjižaru žalila da ne može, s tako specifičnim obrtom, izdržati financijske namete. Knjižara je, naime, bila privatni obrt - fascinantno je da je uopće itko posegao za tim poslom ovdje i danas! Zvala se "Matica" jer je na neki način slijedila tradiciju Matičine knjižare na obali. Sadašnja generacija Šibenčana sjeća se vremena kad je u srcu staroga grada, u sadašnjem kafiću pored teatra, bila velebna knjižara "Nazor". Naravno da je novo vrijeme ispirilo tu knjižaru s tako atraktivna mjesta, ispirilo je i onu koja se zvala Krešimir i koja je već pomalo koketirala s papirnicom, a ugašena je, napokon, i spomenuta Matica. Sad se i njezina nasljednica po imenu, no, kako rekosmo, privatni obrt, očigledno gasi, jer baš nismo saznali da se seli nekamo drugdje“, piše sa žaljenjem kolegica Jordanka Grubač u Slobodnoj Dalmaciji i zaključuje:

„Ovo jest gradski prostor, no za jednu tako krhku, prilično neprofitnu gospodarsku djelatnost, obrt privatne knjižare davanja su bila prevelika, a očigledno nije bilo previše smisla - u pogledu kakvih olakšica, beneficija, poticaja. Koliko se sjećam, samo je "Čistoća" taj obrt stajala 500 kuna mjesečno! Računa se, naime, po kvadraturi, a to što jedna zaposlenica u ovakvoj djelatnosti praktički i nema smeća - koga briga. Eto, nazdravljee. Čak i gradonačelnik Zagreba Bandić ima smisla za ovakve djelatnosti pa za kunu daje prostore ili sajamska mjesta na primjer "Interliberu", ako su u vlasništvu grada.“
 

Iz kategorije: Kultura