Datum objave: 04. Srpanj 2018

Direkcija MDF -a hvalila se zastavicama iz 14 zemalja, a sve završilo blamažom

Diana Ferić
Diana Ferić

Odlična, dobrodošla ideja da ulice Šibenika za ovogodišnjeg 58. MDF-a krase zastavice koje su izradila djeca iz drugih zemalja svijeta, a ne samo kao do sada iz Hrvatske, zahvaljujući lošoj provedbi, pretvorila se u, kako to kaže Zdenka Bilušić, prostituiranje MDF –a i blamažu, najprije zbog toga kako su te zastavice izgledale i kako su izložene u javnosti, a onda i zbog toga što je veći dio ostao u kutijama u Direkciji MDF-a. Žalosno, velikim djelom zbog ugleda MDF –a, ali i brojne djece iz 14 zemalja koji su se potrudili i poslali svoje radove.

 

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić posebno je i primio predstavnike svjetske umjetničke organizacije WAG ( World Art Games) preko koje je ta akcija provedena.
Izgleda da su svi zadovoljni time što je forma ispoštovana i što se mogu pohvaliti da su se na MDF –u ove gdoine vijorile i zastavice iz 14 zemalja svijeta.

Svi osim Zdenke Bilušić, voditeljice Centra za vizualnu kulturu Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ i festivalskim radionica koja je prije pet godina pokrenula i provodila natječaj za izradu festivalskih zastavica .

 

Ona je bila isključena iz toga „međunarodnog dijela“, a zgrožena je kako je sve ispalo. Bilo je dosta lože izvedenih zastavica, oslikanih samo na jednoj strani tkanine, neuredno izvješenih ... Drugi dio priče govorio o tomu da oko 80 zastavica koje su stigle iz svijeta uopće nisu bile izvješene nego su ostale u kutijama u festivalskom uredu. Predstavnici, organizatori i inicijatori tog projekta koji su boravili u Šibeniku i primio ih je i gradonačelnik Željko Burić bili su time razočarani. Fotografirali su zastavice položene na stolovima u Direkciji MDF –a da mogu pokazati da su ipak bile na Festivalu i onda ih, što je isto tako čudno, ponijeli sa sobom.

 

Vidjevši na atraktivnim lokacijama u Šibeniku obješene te zastavice koje nisu dogovarale propozicijama i koje, kolokvijalno rečeno, nisu sličile ni na Zdenka Bilušić je uputila e mail Ivani Badžim, voditeljici MDF –a, ali nije dobila odgovor. Očitovala se i na svom Facebook profilu“

„Kome ovo treba? Loše postavljena neujednačena likovna priča. Izvučena iz konteksta, ukradena. Ruglo ili lice onih koji su je ukrali i zlorabili“, napisala je Zdenka Bilušić ogorčena načinom na koji je vodstvo Festivala to provelo.

"Apsolutno pozdravljam ideju da se u izradu festivalskih zastavica uključe djeca iz cijelog svijeta, ali to se ne može raditi ad hoc i kako nekomu padne na pamet. To je dobar projekt koji je upropašten lošom, nestručnom provedbom. Ne znam ni zašto sam ja iz svega bila isključena. MDF zaslužuje da se ta akcije provodi preko UNICEF –a i veleposlanstava jer sve drugo je prostituiranje i zlouporaba Festivala i njegove misije. Znam da su to dječji radovi, ali oni bi trebali ispunjavati jasno utvrđene kriterije, proći natječaj i biti vizualno prihvatljivi. Ja ne znam koja je to udruga, nikad za nju nisam čula, a u mojim likovnim krugovima nitko nije čuo ni za tu gospođu Jasminku Blažević Paunović niti su mi poznate njezine reference za to što je odradila“, kazala nam je Zdenka Bilušić.

 

 

 

Jasminka Blažević Paunović nam je u telefonskom razgovoru priznala da nisu baš sretni zbog toga što više od 80 zastavica uopće nije bilo izloženo, a u nekim zemljama tu su akciju za MDF popratili i njihovi mediji pa su ih zbog toga fotografirali da im barem pošalju slike.
„ Moram priznati da je sve rađeno na brzinu i da možda neki kolege u tim zemljama nisu dobro shvatili propozicije koje smo im poslali. Tako su neki crteži stigli na papiru, neki su, u želji da to bude što ljepše, kao Finci, zastavice plastificirali, a to nije moglo proći. U svakom slučaju drago nam je da smo tu akciju pokrenuli i željeli bismo u drugim zemljama izložiti te zastavice, a već su nam se javili Meksiko, Ajzerbedžan, Austrija“, objasnila nam je.

 

 

Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja djeluje u 60 zemalja svijeta, a u svakom zemlji imaju svoje nacionalne projekte.
Tražili smo i objašnjenje od Ivane Badžim, voditeljice MDF –a, ali iako je obećala odgovor jučer do kraja radnog dana nije stigao ni do danas pa smo prošli jednako kao Zdenka Bilušić.

 

Iz kategorije: Kultura