Sidebar Menu

Datum objave: 07. Lipanj 2018

Predstavljen bogat program Kulturnog ljeta u NP Krka - koncerti, XIII Burnumske ide, Legend fest...

Diana Ferić
Diana Ferić

Manifestacija „Krkino kulturno ljeto“, koja je započela spontano kao „Zvuci Krke“ kako bi se promovirale lokacije unutar Nacionalnog parka prerasla je u ozbiljnu manifestaciju, slojevito manifestaciju“, primijetio je Krešimir Šakić, ravnatelj JU NP Krka predstavljajući danas s producentom Željkom Petrašem program koji su pripremili za ovu godinu.

 

Želeći kulturni turizam integrirati u ukupnu ponudu nacionalnog parka, smanjiti opterećenost pojedinih lokaliteta i Nacionalni park „Krka“ predstaviti kao jedinstvenu cjelinu suživota prirode i čovjeka koji su ga oblikovali kroz tisućljeća, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira bogat kulturni program koji će početi 19. lipnja projektom LegendExpo.

 

LegendExpo je projekt putujućih izložbi autorskih radova na temu legendi, mitova i narodnih priča Hrvatske. Prigodom otvorenja izložbe bit će predstavljen i detaljan program LegendFesta.


LegendFest obiteljski je festival koji će se održati na Roškom slapu 7. i 8. srpnja. Uključuje zabavne umjetničke sadržaje na nekoliko lokacija na Roškome slapu te, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvodi u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Tema ovogodišnjeg LegendFesta su vile i vilinska bića te priče, legende i mitovi o njima s područja Nacionalnog parka i Šibensko-kninske županije.

 

Tu je i manifestacija “Zvuci Krke” na kojoj će nastupiti Neno Belan u Skradinu, Đani Stipaničev i Renata Sabljak, Radojka Šverko i Đani Maršan na Roškom slapu te Ivo Pattiera u Drnišu.

Željko Petreš najavio je da će, ti koncerti biti posebni i po svom programu, a ne samo po mjestu na kojem će se održati a bit će unpluged što će stvoriti poseban doživljaj s obzirom na prirodnu pozornicu.


Ovogodišnje Ide, XII. za redom bit će organizirane 13. kolovoza a tema je rimska mitologija. Posjetitelji će u antičkom ugođaju rimskog vojnog amfiteatra Burnum moći saznati u koga se zaljubio Apolon, tko je muza povijesti, tko je zaštitnik lopova, a tko veseljak među bogovima. Tradicionalni sajamski dio programa ispred amfiteatra i ove godine nudi raznovrstan program, od edukativnih radionica do prezentacije antičkih vještina i legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme.

 

Kako bi ukazala na posebnost šišmiša, najpoznatijih sisavaca s krilima, i važnost njihove zaštite, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već tradicionalno organizira Noć šišmiša pod sloganom „Dajmo više za šišmiše“. Obilježavanjem Noći šišmiša nastoje se razbiti predrasude, potaknute brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa, a i samih šišmiša. Na području NP „Krka“ živi 17 svojti šišmiša, gotovo polovica od ukupnog broja evidentiranih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35.


Tema ovogodišnjeg Green Eyea, filmskog festivala posvećenog zaštiti okoliša i očuvanja prirode, koji će se održati 31. kolovoza te 1. i 2. . rujna je Zdrava eko hrana i izvori pitke vode. Tijekom festivala prikazivat će se recentni filmski naslovi koji se bave pitanjima konzumerističkog načina života, brze hrane, monopolom velikih prehrambenih lanaca koji diktiraju pravila igre na globalnoj sceni te kako sve to utječe na nas i naš eko sustav.

 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam