Datum objave: 23. Svibanj 2018

Algiers, Porto Morto i Tyger Lamb dolaze u Primošten na 5. SuperUho!

Diana Ferić
Diana Ferić

"Jesu li Algiers najinovativniji bend današnjice? Daleko od toga, ali to ni ne trebaju biti. Svakako su izvrstan sastav koji pršti od energije, svira odličnu glazbu i prava poslastica za vidjeti uživo." (Ivan Laić - Ravno do dna). Ovo je samo jedan je u nizu hvalospjeva koje je premijerni hrvatski nastup američko-engleske četvorke u siječnju izazvao kod domaće glazbene kritike, pri čemu se dotični novinar referirao na činjenicu da ih je utjecajni američki Paste Magazine neposredno pred zagrebački koncert proglasio najinovativnijim bendom današnjice, kažu organizatori SuperUha na koji ove godine dolazi taj bend.

 

Puna Močvara učinila je žednouhu ekipu sretnom i ponosnom na činjenicu da je zagrebačka publika i dalje u stanju prepoznati velike glazbene vrijednosti katkad i prije ostatka svijeta, najpoznatiji primjer iz prošlosti zasigurno je onaj grupe The National. No pravo je iznenađenje uslijedilo kad su se nakon koncerta Algiers počeli raspitivati o SuperUhu kojeg su, kako se kasnije ispostavilo, još lani odabrali i svom menadžmentu prezentirali kao jedan od tri europska festivala na kojima žele zasvirati. Bilo je to podjednako iznenađenje za bend, koji do tog trenutka nije znao da su ih upravo organizatori ovog festivala i doveli u Zagreb, ali naravno i za ljude koji stoje iza SuperUha kojima je to bio veliki kompliment i još jedna potvrda vrijednosti ovog projekta.

 

Razne se godine spominju kao početak djelovanja ovog glazbenog kvarteta porijeklom iz Atlante, glavnog grada američke savezne države Georgije, no kako sami članovi grupe Algiers navode tek su 2012. objavom prvog singla "Blood" shvatili da je to ono čemu su težili tijekom godina glazbenog istraživanja. Ta se njihova vizija u potpunosti iskristalizirala do objavljivanja istoimenog albuma prvijenca 3 godine kasnije, albuma koji je izašao za jednu od najznačajnijih nezavisnih etiketa danas - Matador Records.

 

Njihov je spoj gospel vokala i gitarističke glazbe u rasponu od post punka Gang of Foura ili A Certain Ratia do electropunk i industrial prizvuka kultnih Suicidea, zaintrigirao glazbenu kritiku koja je u pravilu ostala zatečena originalnošću i visokom razinom kvalitete koju su već na svom prvom albumu Algiers isporučili. Kao i obično postojala je kod mnogih skepsa i strah od "ukletog" drugog albuma koji se nerijetko događa onima koji se odlučuju implementirati nove i nekonvencionalne ideje, pa se takvi već na svom drugom pravom izdanju počinju vrtjeti u krug bezuspješno tražeći izlaz iz okova revolucionarnog im albuma prvijenca.

Ovogodišnje SuperUho održat će se u Primoštenu od 6. do 8. kolovoza.

 

Na SuperUho dolaze i Porto Morto i Tyger Lamb.


Porto Morto je bend iz Zagreba koji je aktivan od 2011. godine, te se oformio unutar JeboTon kolektiva. Specifičnim glazbeno-vizualnim izrazom odbijaju žanrovske podjele, a publika ih dočekuje kao pozitivno osvježenje na sceni.


Zagrebački Tyger Lamb stvaraju pod utjecajem bluesa, surfa, soula, duba, rockabillyja i drugih stilova spašenih od zuba vremena koji u njihovoj glazbi mutiraju u jedno biće, a u svibnju 2018. na svijet donose kroniku svog rođenja, album Born into This, u izdanju Dirty Old Labela.

Ugodna i produktivna suradnja s telekomunikacijskom tvrtkom ISKON – generalnim sponzorom svih dosadašnjih izdanja SuperUho festivala - nastavlja se i njegovim novim izdanjem, obećavajući puno zanimljivih popratnih sadržaja, pogodnosti i poklona za posjetitelje. Osim Iskona, veliku potporu SuperUhu nastavljaju pružati i glavni pokrovitelji Općina Primošten te Turistička zajednica Općine Primošten.

Iz kategorije: Kultura