Datum objave: 10. Svibanj 2018

"Kako je počeo rat na mom otoku" na šibenskim kazališnim daskama:Početnu strepnju zamijenilo je oduševljenje

Diana Ferić
Diana Ferić

Kazališna predstava „Kako je počeo rat na mom otoku“, nastala u kooprodukciji HNK Šibenik i kazališta Gavella iz Zagreba, prema najgledanijem hrvatskom filmu svih vremena, bila je veliki izazov i redatelju Draženu Ferenčini i glumcima, u prvom redu zbog kultnog statusa tog filma i replikama u njemu koje su postale već opća mjesta u hrvatskoj komunikacijskoj kulturi, ali su uvjereni da su napravili odličan posao i da će publika uživati kao što su oni uživali radeći tu predstavu. To proizlazi iz svega što su kazali na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku uoči praizvedbe, 14. svibnja ove godine.

 

 

Redatelj Dražen Ferenčina, koji je u međuvremenu izabran za ravnatelja Gavelle, a u predstavi glumi sadašnji redatelj Boris Svrtan kazao je da su, koliko god su u početku bili opterećeni filmom koji prenose na kazališne daske, kada su počeli raditi posve zaboravili na to kako film izgleda.
To je uprizorenje filma Kako je počeo rat na mom otoku, ratne komedije nastale iz pera Ive i Vinka Brešana koji je film i režirao. Radnja se događa u jesen 1991. godine kada se počeo rasplamsavati rat u Hrvatskoj, a ročnici su bili još u vojarnama pod kontrolom JNA. Radnja se događa na jednom izoliranom dalmatinskom otoku, a okosnica je otac koji pokušava iz vojarne izvući svog sina, iz ralja majora JNA Alekse koji ne odustaje od koncepta Jugoslavije i ne želi se predati.

 

 

„ U tom tekstu su Ivo i Vinko Brešan jednoj ozbiljnoj temi kakva je početak rata pristupili s izvrsnim, inteligentnim humorom, pružajući sliku univerzalne malomišćanske sredine koja ima svoje ridikule ali na kraju se iz pučke komedije prelazi na tragediju, pogibijom pjesnika Dante pa jedna laka komedija prerasta u tragediju nacionalne razine. ta smrt najavljuje ono što je rat nakon osvajanja vojarni donio. No na žalost, završetkom rata nije završila naša tragedija. Mi smo svi mislili da ćemo stvoriti uređenu državu, malu Švicarsku, ali to se nije dogodilo tako da predstava ima i taj komentar. No, predstava i dalje ostaje komedija i sve ono što je u tom smislu u filmu sadržano je i u našoj predstavi pa i više od toga“, kazao je Ferenčina.

 

Boris Svrtan, aktualni ravnatelj Gavelle koji u filmu glumi Blaža gajskog izrazio je zadovoljstvo suradnjom s HNK Šibenik i, kako su kazali i on i ravnateljica šibenskog teatra Maja Trlaja, odmah je prihvatio prijedlog da zajedno rade na toj predstavi istaknuo je i kako je veoma važno što su mladi šibenski glumci, Franka Klarić, Jakov Bilić i Šime Bubica, koji su bili i njegovi studenti, koji nemaju puno prilike igrati u domicilnom kazalištu zaigrali s glumcima Gavelle. Dodao je i kako ga posebno raduje što glumi Blaža kojeg je u filmu igrao njegov pokojni kolega i prijatelj Vlatako Dujić pa njemu posvećuje tu ulogu.

 

 

Janko Rakoš u predstavi utjelovljuje čuvenog majora Aleksu. I on je priznao kako su se svi u početku zamarali mišlju kako će ispasti prenošenje tog poznatog filma na kazališne daske, a sada je siguran da je sve ispalo dobro i čak su na vrijeme, bez napetosti uoči premijere, sve dobro pripremili i uvježbali.

 

 

Šibenska glumica Franka Klarić, kao Aleksina supruga Lucija ima odgovornu zadaću izgovoriti sigurno najpoznatiju i najčuveniju rečenicu iz Filma „Aleksa izađi, skuvala sam ti pašta šutu. „ Jedan moj prijatelj u Zagrebu mi je u šali kazao kako o tomu kako ću to izgovoriti ovisi uspjeh cijele predstave. Ali šalu na stranu, moram priznati da sam u početku bila vrlo skeptinča u vezi s tim kako ćemo taj kultni film prenijeti na kazališne daske, ali na kraju je sve ispalo odlično. radeći na toj predstavi osjetila sam tu radost igranja kao i cijela ekipa“, priznala je Franka.

 

Jakov Bilić je i dalje pod teretom tih poznatih replika iz filma, ali je uživao glumeći prema tom, kako je kazao, fantastičnom tekstu oca i sina Brešana.

 

 

Maja Trlaja je istaknula kako joj je posebno drago da su se odlučili za tu, kako je kazala, najdomaćiju predstavu koju su mogli izabrati, koja im je bila veliki izazov, a posebno je zahvalila Borisu Svrtanu koji je odmah prihvatio suradnju i pomagao joj i kao ravnatelj, ali i kao čovjek i glumac.
Glazbu kao i u filmu potpisuje Mate Matišić. Scenograf je Dragutin Broz, scenografkinja Sara Lovrić Caparin. U predstavi glume Janko Rakoš /major Aleksa Milosavljević/, Boris Svrtan /Blaž Gajski/, Jakov Bilić /Roko Papak/, Nenad Cvetko /Murko Munita/, Franka Klarić /Lucija Milosavljević/, Šime Bubica /Sven Gajski/, Igor Kovač /Martin/, Anica Kovačević /Spomenka/, Ivan Grčić /vojnik s Kosova/, Nikola Baće /vojnik Šćepanović iz Crne Gore/, Zoran Gogić /pjesnik/. Suzdjeluju i polaznici radionice i studija „Ivana Jelić“ HNK Šibenik. Klapa Adraticum, Denis Borna Bumbak, Vlađa Nalis, Anđelko Babačić i Jere Svračak.

 

Praizvedba je 14. svibnja, premijera dan kasnije dok će 16. svibnja predstava biti prikazana pretplatnicima HNK Šibenik.

 

U Zagrebu će premijera biti 3. listopada, a do kraja godine, kako je kazao Svrtan,. očekuju da će je u Gavelli izvesti bar desetak puta.

 

Foto:Ante Baranić
 

Iz kategorije: Kultura