Datum objave: 27. Travanj 2018

Ovogodišnji MDF otvara predstava "Jaje" iz Karlovca, a na sceni će biti samo djeca

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji 58. Međunarodni dječji festival Šibenik održava se u slavljeničkoj atmosferi jer će to biti 60. godišnjica otkako je održan prvi Festival, a organizatori, nakon današnje sjednice Festivalskog vijeća obećavaju, ako ne bolji, onda, kako je kazao Jasen Boko, predsjednik Umjetničkog vijeća jednako dobar festival kakav je bio lani. Festival će početi vrlo rano u odnosu na dosadašnju praksu, 16. lipnja i trajat će do 30. lipnja. Počinju i pripreme za obilježavanja 60. Festivala, za dvije godine.


Članovi Festivalskog vijeća najprije su analizirali program ovogodišnjeg Festivala na zatvorenoj sjednici, a onda su oni glavni izašli pred novinare i priopćili zaključke te sjednici dok će cjelokupni festivalski program i sve ostalo biti predstavljeni javnosti poslije 10. svibnja, najavila je Maja Trlaja, ravnateljica MDF-a.

Zadovoljan je onim što je čuo i Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik koji je na sjednici bio u ime predsjednika, Festivalskog vijeća, gradonačelnika Burića:

 

 

„Svi izvještaji i Umjetničkog vijeća i selektora su nas uvjerili da će 58. MDF biti održan na najvišoj razini, kao i svih prijašnjih godina i da će dostojanstveno obilježiti 60. godišnjicu održavanja prvog Festivala. Dogovorili smo se i da ćemo već sada početi planirati aktivnosti za još kvalitetniju proslavu 60. MDF-a. Vjerujem da je financijski plan koji smo usvojili biti ispoštovan, a svi sudionici koji dolaze jamče da će se nastaviti sjajna tradicija ovog festivala i da će naši građani i svi gledatelji biti zadovoljni. Čuli smo da djeca iz cijelog svijeta, prvi put rade na festivalskim zastavicama koje će biti izvješene u središtu grada uoči Festivala“, istaknuo je.


Ono što je nekada bilo posebno „napeto“ i što se posebno pripremalo  bila  je svečanost otvorenja no ove godine je to lako riješeno. Neće biti posebne predstave već će Festival otvoriti predstava „Jaje“ Zorinog doma iz Karlovca.

 

„ Ovim festivalom ,s obzirom na jubilej, odajemo počast svom radu s djecom, dramskoj pedagogiji, umjetničkom radu, odgoju i obrazovanju naše djece, multikulturalizmu koji ovaj grad njeguje. Ove godine na svečanosti otvorenja ćemo ipak drugi teatar jer želimo upravo obilježiti rad s djecom i sve što djeca mogu. Tako će Zorin dom iz Karlovca, koji je lani obilježio 65 godina rada s djecom i svog dramskog studija, izvesti predstavu „Jaje“ koja im je bila svečana predstava za njihovu godišnjicu. Bit će to pozdrav svoj djeci pa će na pozornici biti najmanje 40 –ero djece. Obećavam da neće biti niti jedne odrasle osobe osim onih koji će održati govore,a takvo će biti i zatvaranje“, obrazložila je Maja Trlaja.

 

 

 

Maja Trlaja apostrofirala je da MDF zadržava svoj međunarodni karakter, štoviše, povećava broj država koje će biti zastupljene.

 

„Dolaze nam umjetnici i ansambli iz čak 18 država, uz ostalo iz Južne Koreje, Italije, Francuske, Brazila, Kina, Njemačka, Poljska, Slovenija, Španjolska, Argentnine, Austrije, Velike Britanije, BiH-a Srbija, Makedonija ... Jednako dobar i bogat bit će i dramski program. Selektori su izabrali odlične predstave, a primjetno je da raste broj privatnih kazališta su i lani bili odlični na Festivalu. Imat ćemo 24. radionice, 140 programa i ugostit ćemo više od 700 sudionika“, istaknula je.


Jasen Boko, predsjednik Umjetničkoj vijeća najavio je bogat i raznovrstan program: „Sigurno je da će cjeli grad biti razigran i zaista će biti grad djece. Dobra je i vijest da smo lani za 20 posto podignuli prihod od prodaje ulaznica što je, za krizno vrijeme, zaista dobro. Istina mi nismo profitni festival i to nam nije kriterij, ali veseli činjenica da djeca sve više gledaju predstave što govori dosta i o kvaliteti Festivala. Drago mi je i to što smo dogovorili da ćemo početi razvijati strategiju obilježavanja 60. Festivala za dvije godine što je zaista veliki i značajni jubilej. Napravit ćemo ga još boljih i još prisutnijim u našem medijskom prostoru“, kazao je .

 

 

Željko Šturlić, selektor filmskog programa najavio je da će Gorica i ove godine živjeti s „Filmom plus“.

„Bit će prikazano 13 odličnih filmova, uglavnom animiranih iz američke i europske produkcije. Teško je naći druge žanrove filmove primjerenih djeci. Imat ćemo i pet filmskih radionica, a dolaze nam naši nagrađivani autori i voditelji iz inozemstva pa tako i animatori iz Plzena i s praške umjetničke akademije i sa sobom će dovesti i grupe djece, očekujemo i djecu iz Ostrovave i Bratislave“, kazao je novinarima.
 

Iz kategorije: Kultura