Datum objave: 08. Ožujak 2018

Hvaljena predstava "Molly Sweenley" splitske dramske akademije igra 9. i 10. ožujka u HNK Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstava Dramske akademije u Splitu „Molly Sweeny“ koja je nastala u suradnji i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku bit će 9. i 10. ožujka na neuobičajenom mjestu za kazališne predstave i na neuobičajen način izvedena u šibenskom kazalištu - u foajeu koji je gotov cijeli zauzela scenografija za tu predstavu, a publika će biti uz scenu i na sceni. Takav odnos publike i glumaca stvara i poseban osjećaj intimnosti.

O toj su u predstavi na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana na istoj takvoj budućoj sceni, govorili Maja Trlaja, ravnateljica HNK Šibenik, Bruna Bebić, redateljica predstave i profesorica glume na splitskoj Akademiji , glumci Monika Vuco i Alen Čelić te producentica Nela Perković.

 

 

Maja Trlaja je objasnila kako šibensko kazališta daje određenu tehničku pomoć za tu predstavu, preuzima njezinu produkciju i pod kapom HNK Šibenika će biti organizirana gostovanja te predstave.

„Nama je jako zanimljiva suradnja sa splitskom akademijom jer smo, uostalom, sada stekli uvjete da mladi glumci mogu i u naše kazalište dolaziti na usavršavanje za što možemo koristiti državne poticaje, ali i općenito smo zainteresirani za proširenje našeg kazališnog ansambla i želimo pružiti mladim glumcima mogućnost da ostanu raditi i živjeti u Dalmaciji“, kazala je Maja Trlaja.

 

Molly Sweeney priča je o mladoj ženi slijepoj od rođenja koja živi ispunjeneno i zadovoljno u svom mraku, no prepušta se ambicijama svog nemirnog muža pa pristaje na rizičnu operaciju kod nekoć uspješnog očnog kirurga koji pokušava vratiti staru slavu. Molly na kraju uspije povratit vid, ali njezin svijet se bespovratno ruši. Ona se ne snalazi u svijetu kojeg sada vidi očima jer to za nju gubi životnu radost. To je adaptacija književnog dijela Irca Briana Friela koje je pisano u obliku monologa, a redateljica Bruna Bebić ga je, kako je danas kazala, te monologe dramatizirala tako da je, unatoč tomu što traje skoro dva sata, publika odgleda u dahu.
„Poruka te predstave je da petljanje u nečije živote, ma koliko to bila naša dobronamjerna nakana može biti agresivno i ugroziti životnu radost tog drugog čovjeka. U životu često težimo za onim što sami nemamo i to namećemo i drugima, zaboravljajući pri tomu uživati u onomu što imamo“, istaknula je Bruna Bebić.

Zanimljiv je i izazovan način na koji u početku slijepoj djevojci Molly koja nakon operacija progleda, imala mlada glumica koja ju igra Monika Vuco.

 

„ Ovaj mi je komad izazovan jer prvi put nisam imala kontakt s očima s drugim glumcima i morala sam se fokusirati na druga osjetila. Tu su mi puno pomogli moji profesori Bruna Bebić i Alen Čelić. Bilo mi je jako bitno naučiti i kako na sceni pokazati unutarnja osjećanja lika koji glumim. Odlučila sam se i na neuobičajen prikaz slijepe osobe – bez tapkanja, bijelog štapa već to pokazujem praznim pogledom na sceni“, objasnila je Monika Vuco dodavši da ju je u tomu inspirirao poznati poljski film Imagine. Glavnu glumac Pere Eranović nije mogao doći na konferenciju za novinare, ali je Monika u njegovo ime kazala da je lik Frenkija, Mollynog supruga kojeg on glumi najbolji karakter opisan u književnosti. To je mladić opsesivno posvećen neobičnim situacijama i avanturizmu pa mu je i Mollyna sljepoća bila jedna od životnih izazova.

 

U publici, s obzirom na specifičnost prostora može biti samo pedesetak gledatelja, a interes bi treba biti puno već jer je predstava, koja je nedavno izvedena u Splitu dobila odlične kritike i mnogi su je doživjeli kao „nešto drukčije“.
Predstava je, kako je objasnila producentica Nela Perković, nastala u suradnji s civilnim sektorom i to udrugama Romb, Mitropa i Županijskom udrugom slijepih u Splitu.

 

Iz kategorije: Kultura