Datum objave: 17. Veljača 2018

Predstavljeni "Arsenizmi" koji predstavljaju Arsena kao kao filozofa, zafrkanta i zaljubljenika u svoj Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Prepuna je bila Gradska knjižnica na predstavljanju knjige Darka Gulina „Arsenizmi“- puna knjižnica i puno srce Arsena, piše Šibenski. hr.
Večeras slavimo 96. godina šibenske knjižnice i predstavljamo knjigu 'Arsenizmi' I baš se mislim – je li ovoliki svijet došao zbog knižnice ili zbog Arsena – duhovito je – baš u Arsenovom stilu - tu predivnu šibensku večer otvorio Vili Lakić, ravnatelj gradske knjižnice. Pitanje, naravno, nije bilo niti retoričko, jer Arsenu ni treću godinu nakon smrti nije problem napuniti ni jednu dvoranu u Šibeniku. A ni srca Šibenčana kojima su Arsena te večeri 'dozirali' pored autora knjige Darka Gulina, 'publicista iz hobija, kako je sam sebe nazvao, novinar i glazbenik Ivo Mikuličin te novinar i glazbeni kritičara Zlatko Gall. Koji se, kazao je, osjećao kao crnac na skupu Ku Klux klana, s obzirom da jedini od govornika nije bio iz Šibenika. Mikuličin se odmah na početku obrušio na tezu kako je 'Arsen simbol Zagreba', ističući kako je Arsen tipični Šibenčanin, s crnim humorom, koji bi se ljutio kad bi ga nazivali cinikom jer je smatrao da je tek blagi ironik. I kao takav, Arsen nije štedio nikog pa ni sebe, ustvrdio je Mikuličin čiju je pjesmu posvećenu Arsenu 'Još boli ta praznina' pročitala kolegica novinarka Marina Jurković. Klasike 'Dida moj' i'Tamo da putujem' izvela je klapa Sibenicum, prenosimo s portala Šibenski.hr.


Ruganje u samoobrani

No, Gall je bio pomirljiviji, pa je kazao kako postoje dva Arsena – jedan je šibenski, pučki, a drugi akademski, umjetnički, onaj kojem je Zagreb bio mjera i u kojem su ga obožavali. 'Arsenizmi' nisu samo lako štivo, puno doskočica i veselih anegdota, već i šifra za razumijevanje tajne Arsena Dedića, njegove zavičajnosti i trajne doživotne vezanosti za Šibenik. Arsen je bio velemajstor tradicionalnog šibenskog ruganja, koje je kod njega bilo samoobrana. I demonstracija intelektualne superiornosti, ironije i sarkazma pred onima koji su od njega bili za dvije glave viši. Arsen je koristio ironiju i da se obrani od sebe samog, od vlastitog ega, koji je, s razlogom, bio vrlo velik – kazao je raspoloženi Gall.

S ŠNG-om počelo i završilo

'Arsenizmi' su - došao je red i na autora Darka Gulina da kaže koju – njegov način da se kao glazbar oduži Arsenu koji nikad nije dao intervju a da nije kazao kako je on dite Šibenske narodne glazbe niti je ikad snimio ijedan dokumentarac a da u njemu nije nastupala i ŠNG. Koja ni u petak navečer u knjižnici nije izostala. S njezinim se nastupom i počelo i završilo. - 'O Arsenu kao glazbeniku, pjesniku, skladatelju zna se sve, sve je to skupljeno, sortirano, i dostupno i na You tube, ali njegove anegdote, aforizme, izreke, misli o ljudima i pojavama, koje ga predstavljaju kao filozofa, zafrkanta, zaljubljenika u svoju familiju i grad Šibenik i njegovu okolicu, to je sve ostalo rasuto po novinama, intervjuima, u sjećanjima suvremenika i ljudi koji su ga znali i s njim se družili. E, ja san sebi dao u zadatak da to sve skupim u knjigu i spasim od zaborava' – kazao je Gulin i otkrio da je knjiga bila gotova već tri mjeseca nakon Arsenove smrti, ali da je dvije godine trajao mukotrpan posao traženja izdavača. Sve dok 'Arsenizmi – Arsen Dedić o sebi i drugima i drugi o njemu' nisu kao dite mater našli Gradsku knjižnice 'Juraj Šižgoirić'. Pozvavši na koncu sve nazočne da kupe knjigu – 'Ne radi mene, nego radi sebe' – Gulin je efektno arsenovski završio i promociju, zamolivši nazočne da se 'raziđu u malim skupinama'

 

 

Zahvala Ratku Gari Milovcu

Prije predstavljanja knjige Ivo Mikuličin objavio je kako je u Zagrebu umro Ratko Gare Milovac, predsjednik Odbora za pomoć rodnom gradu, osnovanom u Zagrebu 18. rujna 1991. godine u najtežim trenucima Krešimirovog grada, usred rujanskog ratnog podviga. Taj odbor, kazao je, prikupio je i dovezao u Šibenik 218 šlepera i kamiona pomoći te skupio 600 tisuća DEM. Na prvoj sjednici tog odbora bili su pored Gare Milovca i Arsen, Gabi, Ivo Pattiera, Krste Juras i Mate Relja, istakao je Mikuličin pozvavši nazočne da se pokojnom Milovcu oduže jednim velikim pljeskom.

FOTO:Šibenik In

 

Iz kategorije: Kultura