Datum objave: 21. Studeni 2017

Kultni Disco Gimnazija donosi ove godine ne samo ples nego i niz zanimljivih novosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Disco Gimnazija ove zime održat će se 30. prosinca (subota) u zgradi kojoj duguje naziv, Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku i to ne više u predvorju već u velikoj dvorani,a novac od ulaznica bit će utrošen za postavljanje spomen obilježja velikom književniku, državniku i borcu za prava Crnaca Aime Césaireu koji je u Šibeniku boravio kao prijatelj isto tako velikog Petra Guberine i upravo je u Šibeniku napisao himnu svih crnaca svijeta „Povratak u zavičaj“. U tom su smislu snage udružile Udruga za promicanje i zaštitu kulturnog stvaralaštva Disco Gimnazija i Kulturna udruga Fotopoetika.

 

Naime, organizator Disco gimnazije će, budući da je broj mjesta u dvorani u kojoj će biti održana ograničen, će organizatori pustiti u (pret)prodaju limitirani broj ulaznica koje imaju ulogu donacije. Ove godine, te će novac prikupljen prodajom ulaznica biti namijenjene podizanju spomen – ploče, spomen – obilježja frankofonom književniku Aime Césaireu koji je upravo u Šibeniku sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća započeo pisati himnu svih crnaca svijeta 'Povratak u zavičaj'. Tim se revitalizira ne samo sjećanje na veliko prijateljstvo šibenskog akademika i osnivača SUVAG-a, Petra Guberine i Césairea već i događanje 'Aime Cesaire na žalu Martinske' koje je otkrilo Krešimirovom gradu i ostatku Hrvatske, koliko su ovo dvoje ljudi, studenata s pariške Sorbonne, zadužili svijet!, kako kažu u Kulturnoj udruzi Fotopoetika.

Udruge Disco Gimnazija i Fotopoetika uz podršku Gimnazije Antuna Vrančića, Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika te Muzeja grada Šibenika najavljuju središnje događanje koje slavi ostavštinu ovo dvoje znanstvenika, političara, književnika u ljeto 2018. godine u sklopu manifestacije 'LjeTUj na Martinskoj'.

Osim toga, Disco Gimnazija ovom prilikom podsjeća da zgrada u kojoj je smještena spomenuta Gimnazija ove godine obilježava 80 godina od izgradnje, a sama obrazovna ustanova čak 108 godina postojanja! S tim u skladu, sve buduće aktivnosti Udruge i partnera bit će usmjerene na ove velike obljetnice, ljude i događanja.
Kao uvertira u višemjesečne pripreme, svakako je izložba fotografija, skica, crteža i sličnog materijala na temu proslavljene šibenske Gimnazije koja će se održati tijekom prosinca.

 

Ovom prilikom, pozivaju se svi bivši i sadašnji učenici Gimnazije da se odazovu pozivu te svoje fotografije, skice, crteže i ino usko vezano uz staru gimnaziju pošalju organizatorima na E-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Poziv vrijedi ne samo za Šibenčane u Šibeniku već i za one koji su kroz srednjoškolsko obrazovanje ili bilo koji drugi način bili usko vezani uz školu i/ili one na koje je Gimnazija ostavila dubok i trajan dojam bez obzira žive li još u Šibeniku, Hrvatskoj ili na nekom trećem, četvrtom mjestu.
Materijali su primaju do 5. prosinca.

Dodajmo i to da bi povodom velikih obljetnica, Gimnazija Antuna Vrančića u skorije vrijeme trebala dobiti i svoju poštansku marku, priopćili su iz udruga Poetica i Disco gimnazija.

Iz kategorije: Kultura