Datum objave: 01. Rujan 2017

Šibenik u Holywoodu:Film "Ne gledaj mi u pijat" kandidat za Oskara u kategoriji stranih filmova

Diana Ferić
Diana Ferić

Nagrađivani debitantski film Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat' hrvatski je kandidat za 90. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, odlučila je u petak Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), javlja HINA. Za Šibenik je to posebna čast jer je redateljica porijeklom Šibenčanka, a radnja filma se zbiva u Šibeniku u kojem je cijeli film i snimljen.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za Oscara, a ove godine odluku je donijela petnaesteročlana komisija, u drugom krugu tajnog glasovanja natpolovičnom većinom od osam članova.
Biralo se između pet prijavljenih filmova - uz "Ne gledaj mi u pijat" u konkurenciji su bili "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića, "Sve najbolje" Snježane Tribuson", "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića i "Uzbuna na Zelenom Vrhu" Čejen Černić.
"Ne gledaj mi u pijat" film je o odrastanju i obiteljskim odnosima, u čijem je središtu djevojka (Mia Petričević), koja s obitelji koja živi u skučenom stanu, na osjetljivoj granici između ljubavi i netrpeljivosti.
Nakon što dominantni otac obitelji doživi moždani udar, ona preuzima brigu o njemu i kući, dok joj neodgovorna majka i intelektualno usporeni brat samo otežavaju ionako tešku situaciju.
U glavnoj je ulozi Mia Petričević, arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, a glume još Nikša Butijer, Arijana Čulina (u svojoj prvoj filmskoj ulozi) i Zlatko Burić.
Od svjetske premijere na prošlogodišnjem Venecijanskom filmsko festivalu, gdje je dobio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film, film je sudjelovao na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, s kojih se nerijetko vraćao s nagradama.

 

Iz kategorije: Kultura