Datum objave: 16. Svibanj 2017

Ni ovo se još nije dogodilo:Ovogdišnji MDF otvara predstava kojom je otvoren i 2010. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Presedan je, pa i skandal da će ovogodišnji Međunarodni dječji festival u Šibeniku biti otvoren istom predstavom kojom je bio otvoren prije sedam godina. Riječ je o izvrsnom mjuziklu koji je, prema tekstu Nole, režirala Nina Keflin, a sjajne songove napisao i skladao Neno Belan i nije sporna ta predstava već činjenica da MDF, koji se niz godina mogao pohvaliti upravo i posebnim otvorenjima, koja su bila atrakcija sama po sebi, sada otvara već viđena predstava.

 

Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog kazališta i MDF u tomu ne vidi problem. „ Buratino jest predstava koja je svečano otvorila jubilarni 50. Festival, ali nakon sedam godina dolazi kao kruna rada na mjuzikalskom repertoaru HNK u Šibeniku, uz Matildu i Čarobnjak iz Oza.Buratino je igrao samo jedan jedini put te je zavrijedio da ga u novom ruhu predstavimo na Festivalu, kao i navedene predstave.Predstave koje su u produkciji šibenskog kazališta, a njima se otvara Festival, su predstave kojima izvedbe su planirane u narednim kazališnim sezonama. Time ćemo Buratina na sceni kazališta u narednoj sezoni pridružiti predstavama Matildi i COZ-u. S obzirom na to da nije igrao sedam godina, nužna je obnova. Kazalište danas, za razliku od situacije prije sedam godina ima glumački ansambl,koji broji četiri glumca, glumačka podjela je nova, dramaturgija dorađena, a predstava je bogatija za dva nova songa, kako bi zadovoljili sva pravila mjuzikalske forme.“, objasnila nam je u odgovoru na novinarski upit Maja Trlaja.

 

Međutim, neki kulturni znalci, koji uostalom desetljećima prate MDF, zatečeni su time što stara predstava, ma koliko izmijenjena bila, otvara Festival. Smatraju da ona može biti dorađena i igrati na Festivalu te biti na repertoaru šibenskog kazališta, ali da je nedopustivo da to bude predstava kojom će biti otvoren ovogodišnji MDF.

Inače, željeli smo dobiti odgovore na još neka pitanja vezana za ovogodišnji Festival, ali nam je rečeno da se moramo strpjeti do Konferencije za novinare koja će biti uskoro održana što isto tako, s obzirom na to da je do MDF –a još ostalo samo mjesec dana i da bi već sve trebalo biti poznato, nije uobičajena praksa u odnosu s medijima.

Iz kategorije: Kultura