Datum objave: 11. Svibanj 2017

Obnova cisterni na tvrđavi svetog Mihovila donosi više od 5 milijuna kuna iz EU

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt „FortressReInvented ili Ponovno osmišljena Tvrđava“ predstavljen je danas na tvrđavi sv. Mihovila, a odnosi se na uređenje cisterni na toj tvrđavi. To su autentične povijesne lokacije stare gotovo šest stoljeća,koje će uz pomoć modernih tehnologija postati mjesta inovativne prezentacije povijesti grada Šibenika i same tvrđave, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

Projekt je prijavljen na europski Interreg program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. godine te je odabran za financiranje.

„Ovaj projekt nastavlja priču Šibenika kao inovatora u polju interaktivne prezentacije kulturno-povijesnih sadržaja, koju smo načeli s Tvrđavom sv. Mihovila, a postali nacionalno i europski prepoznatljivi s nagrađenim digitalnim sadržajima Tvrđave Barone. Kao što je poznato, Tvrđava sv. Mihovila je prošla „prvu“ fazu revitalizacije. Iduća faza uključuje dovođenje u funkciju, odnosno potpunu valorizaciju svih dijelova i struktura tvrđave, naravno – uz implementaciju kreativnih i suvremenih sadržaja. Ovaj vrijedni projekt možemo smatrati za početak druge faze, u kojem će Tvrđava kulture Šibenik, koja je već uvelike pokrenula taj proces, dobiti svu moguću potporu grada i gradskih ustanova. Zajedno možemo dodatno potvrditi da je Šibenik krenuo prema svjetskim središtima što se tiče novih načina interpretacije kulturno povijesne baštine.“, kazao je dr. Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Projekt FortressReInvented prijavio je tadašnji muzejski Odjel za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava u lipnju 2016. godine, a iznos sredstava koja stižu u Šibenik procjenjuje se na 5,7 milijuna kuna. Partneri u projektu su Općina Klis, Opština Herceg Novi i Muzej grada Zenice.

„Kulturni 3D mapping na ovoj lokaciji predstavlja jedinstven izazov, u čije je osmišljavanje uloženo mnogo vremena, ali istovremeno predstavlja i moderan baštinski sadržaj, jedinstven na ovim prostorima. Projekt uključuje i druge zajedničke digitalne sadržaje, te stručno usavršavanje u kulturnom menadžmentu. Kroz redovite sastanke i komunikaciju prenijeti ćemo naše znanje i iskustvo partnerima, kojima će ovo biti prva stepenica prema ovakvoj vrsti sadržaja.“, rekla jeGorana Barišić Bačelić, ravnateljica JUK Tvrđava kulture Šibenik, koja upravlja Tvrđavom sv. Mihovila.

„Projekt kojeg smo aplicirali i sredstva koja su nam odobrena od strane Europske Unije, ne samo za ovaj projekt, već i za interpretacijski centar u Danilu, pokazuju da Europa smatra Muzej grada Šibenika za pouzdanog i stabilnog partnera. Trenutno smo u planovima i pregovorima za brojne druge suradnje i siguran sam će biti još projekata koje će Muzej provoditi.“, rekao je Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.


 

Iz kategorije: Kultura