Datum objave: 28. Ožujak 2017

Cameru obscuru volio je Da Vinci, danas vrhunski posao s njom rade šibenski fotografi

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Frano Zjačić, Petra Bilić, Roko Skroza, Nika Bolčević, Marta Skorić, Laura Kalabrić, Ana Skorić, Valentina Kalabrić, Marko Samodol, Nika Klarić, Laura Lazinica 'ubili' su cameru obscuru da bi konačnim rezultatom svijet učinili ljepšim.


Najstariji među njima, Marko Samodol rođen je 2000. godine. S kolegama, učenicima Osnovne škola Juraj Šižgorić iz Šibenika zaslužan je za niz predivnih fotografija nastalih na radionici u suradnji s Fotoklubom Šibenik i Hrvatskim fotosavezom za mlade, a objedinjenih u monografiji 'Šibenik - portret grada Camerom obscurom' predstavljenom večeras u atriju Muzeja grada Šibenika.

 


Na stranicama publikacije objavljene su fotografije snimljene na radionici održanoj prošle godine kada su ih Šibenčani mogli razgledati na izložbi održanoj u Galeriji sv. Krševana.


- Neki vele da su je čak i stari Grci poznavali, ali ono što se pouzdano zna da su je prije otprilike 500 godina koristili svi slikari. Sasvim sigurno jedan od njih bio je i Leonardo da Vinci - kazao je Zdenko Zjačić, sadašnji dopredsjednik Fotokluba Šibenik koji je u vrijeme održavanja radionice prilikom koje su nastale fotografije za poklon Gradu Šibeniku u povodu 950. obljetnice najstarijeg pisanog traga imena grada Šibenika, obnašao funkciju prvog čovjeka Kluba.

 


Tu tek naizgled običnu kutiju koja u sebi sadrži fotopapir, a koju je za potrebe radionice iskoristio upravo donedavni predsjednik šibenskog Fotokluba, Zjačić, vrhunski su iskoristila talentirana šibenska djeca.

 

- Bilo je zahtjevno procijeniti sunce i vrijeme u gradu sa sjenama, a kad u prijepodnevu mogu napraviti jednu do dvije fotografije dok bi netko s fotoaparatom za to vrijeme napravio jedan terabajt. Šibenčani su bili vrhunski - pohvalila je Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza, mlade autore s kojima je imala priliku surađivati.

 


Projekt je, prema riječima Medak, trajao dvije godine, a nekoliko je razloga njegove vrijednosti.

 

- Onaj koji je meni najvažniji, a to je da su mladi, djeca, ako ih mogu tako nazvati, iako zavrjeđuju još više, poklone svom gradu jedan ovako vrlo vrijedan projekt i na kraju krajeva da on ostane zabilježen camerom obscurom. Projekt je odabran iz dva razloga. Prvo, zbog starog grada i načina snimanja da se pokuša prenijeti tu ljepotu i da fotografije budu što autentičnije. One su, naravno, crno - bijele. Drugo, mladima u današnje vrijeme zbog jurnjave, snimanja, klikanja fotografije nisu promišljanje i doživljaj svjetla jer ovo bi bilo svjetlosno slikarstvo. Djeca to povezuju - pojasnila je Zlata, dodajući da se snimanje camerom obscurom može promatrati i u kontekstu nastavnog procesa. 

 

 

Tako će ga nazvati edukativnim iz jednostavnog razloga što 'baratajući' camerom obscurom autor mora poznavati tehničku kulturu, kemiji i fiziku te naposljetku i likovnu kulturu.


Sve te nastavne predmete objedinjene u cameru obscuru vrijedni šibenski fotografi novog naraštaja svladali su s više nego prolaznom ocjenom i njih možemo preporučiti kao inspiraciju svojoj generaciji. Ovo je možda nevelik korak za fotografski svijet 21. stoljeća, ali veliki za jedanaest mladih ljudi koji traže svoje mjesto pod suncem.

 


 

Iz kategorije: Kultura