Sidebar Menu

Datum objave: 23. Veljača 2017

Udruga Argonauta predstavlja projekt '18 milja od ušća Krke' vrijedan 55 tisuća kuna

Šibenik News
Šibenik News

Murterska udruga Argonauta predstavlja projekt '18 milja od ušća Krke'  vrijedan 55 tisuća kuna, od čega je dio iznosa financirano iz proračuna Javne ustanove Nacionalni park Krka za 2016. godinu.  Spomenuti projekt spada u domenu održivog razvoja, edukacije i rada s djecom i mladima, zaštite i očuvanja (ne)materijalnih kulturnih dobara, dramskih umjetnosti i kazališnog amaterizma.

 

Glavna inspiracija ovog projekta je arheološko nalazište Colentum koje se nalazi na poluotoku Gradina u Murteru i jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta Šibensko- kninske županije. Nakon stanke od gotovo pola stoljeća, 2010. godine započeta su istraživanja ovog nalazišta i od tada do danas na ovom su području provedeni brojni projekti i istraživanja koja su polučila značajne rezultate. Za Colentum se često kaže da je „grad mozaika“ jer gdje god se zakopa, pronalaze se ostaci mozaika, često i trobojnih što je, prema kazivanjima stručnjaka prava rijetkost.

 

 

Svake godine u ljetnim mjesecima održava se manifestacija “Noć Colentuma” koja domicilnom stanovništu i posjetiteljima dočarava kako je izgledao život antičkog Colentuma. U svrhu ove manifestacije i valorizacije arheološkog nalazišta Colentum, udruga Argonauta je kroz projekte „Arheološko blago Colentum 3 i 4“ Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financirala pokretanje male škole kazališta u suradnji s kazalištem Virko iz Šibenika te Osnovnom školom Murterski škoji. Rezultati ove male škole kazališta su tri predstave – „Mali kalafat“, „Pirati pred Colentumom“ te „Skriveno blago Colentuma“.

 

Projekt je prihvaćen jako dobro od strane djece tj. mladih amatera i na neki način potaknuo amaterizam lokalne zajednice.

 

- Kroz projekt “18 milja od ušća Krke” bismo željeli nastaviti s promocijom dramskog amaterizma i obrazovanja nove generacije koja bi u budućnosti mogla biti nositelj ovog vida ne materijalne kulturne baštine, a uz to, antičko nalazište Colentum će se kroz ovaj projekt povezati s arheološkim nalazištem Burnum - poručuju Argonautovci.

 

Naime, antički Colentum spominje u svojim djelima i rimski pisac Plinije koji točno određuje položaj Colentuma- pozicionira ga na „30 milja od Jadera (Zadra) i 18 milja od ušća rijeke Titius (Krke)“.

 

- Ovaj podatak potaknuo nas je da povežemo ova dva lokaliteta u projekt koji nosi naziv po Plinijevu zapisu „18 milja od ušća Krke“: otok Murter sa arheološkim nalazištem Colentum i rijeku Krku i Burnum, vojni logorom na vratima Krke iz istog perioda prošlosti, dobro poznatog po manifestaciji Burnumske ide. Suradnja ovih dvaju lokaliteta potaknut će umrežavanje raznih dionika na razini Šibensko- kninske županije, razvoj ponude kulturnog turizma u županiji, edukaciju mladih te doprinijeti očuvanju materijalne i ne materijalne baštine i održivom razvoju zajednice - daju na znanje.

 

 

Uključivanjem udruga, škole i javnih ustanova u ovaj projekt ostvarit će se i veća aktivnost lokalnog stanovništva kroz njihov direktni angažman, a sve ovo zasigurno će potaknuti turističku aktivnost ovog područja.

 

Sukladno gore navedenom, ovaj projekt uključuje sljedeće aktivnosti:

 

Adaptacija uprizorenja predstave „Pirati pred Colentumom“ za izvedbu na manifestaciji „Noć Colentuma“, razmjena iskustava i proučavanje primjera dobre prakse NP Krka kod organizacije manifestacije „Burnumske ide“, potom sudjelovanje predstave „Pirati pred Colentumom“ na manifestaciji „Burnumske ide“ kao i organizacija i održavanje dramsko-scenskog spektakla „Pirati pred Colentumom“ u sklopu manifestacije „Noć Colentuma“ uz sudjelovanje predstavnika „Burnumskih ida“

 

Specifični ciljevi projekta su edukacija talentiranih učenika OŠ “Murterski škoji” o osnovama glume i scenskog nastupa te adaptacija predstave ”Pirati pred Colentumom” na lokaciji rimske maritimne vile, razmjena iskustava organizatora Burnumskih ida i Noći Colentuma u svrhu uspješnije organizacije navedenih manifestacija, izvedba predstave “Pirati pred Colentumum” na manifestaciji Noć Colentuma u suradnji s dionicima Burnumskih ida te doprinos održavanju manifestacije Burnumske ide izvedbom predstave “Pirati pred Colentumom”.
 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.