Datum objave: 11. Veljača 2017

Odlazak Vladana Vuletina: Šibensko Kolo dobilo novog i jednog od najmlađih dirigenata u povijesti

Šibenik News
Šibenik News

 

 

Ivo Lise izabran je za novog dirigenta Šibenskog pjevačkog društva Kolo. Uz novog dirigenta, kolaši će ovih dana izabrati i novu upravu društva, a potom slijedi i velika audicija za izbor novih članova.

 

Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ sredinom siječnja započelo je s probama za novu sezonu u kojoj će zborom ravnati novi umjetnički voditelj. Vladan Vuletin napušta Kolo zbog povećanog obujma posla na Filozofskom fakultetu u Splitu, gdje je stalo zaposlen kao predavač. Novi umjetnički voditelj Kola je Ivo Lise, mladi dubrovački stručnjak sa šibenskom adresom.

 

Proteklih pet godina, koliko je Vuletin vodio Kolo, ostat će upamćeno kao jedno od najsjajnijih razdoblja u bogatoj povijesti društva. Uz čak pet osvojenih zlatnih plaketa na natjecanjima u Tuhlju, Karlovcu i Osijeku, u posebnom sjećanju ostat će izvedba Carmine Burane na Tvrđavi sv. Mihovila, prvi cjelovečernji koncert Kola u HNK u Zagrebu, proslava 120. obljetnice rođenja Jakova Gotovca i nastup na Zagreb Classics festivalu, zajedno s 2 Cellos i brojnim profesionalnim nacionalnim orkestrima i zborovima. Kolaši su u tom razdoblju održali preko 60 nastupa koje je uživo vidjelo gotovo 10 tisuća ljudi.

 

Vuletin je ostavio traga i kao skladatelj, ostavivši iza sebe više obrada pučkih i duhovnih skladbi. Povodom proslave 950-te godišnjice prvog spomena grada Šibenika, skladao je pjesmu „Krešimirov grade“ na stihove Krste Jurasa. Vuletin je njegovao snažni, moćni karakteristični šibenski zvuk koji je mnoge podsjetio na dane najveće slave šibenskog Kola.

 

Ivo Lise jedan je od najmlađih dirigenata u povijesti Kola. Rođen je 1981. godine, ali iza sebe već ima bogato iskustvo. Za vrijeme studija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji vodio je klape iz Zagreba, Vrbovca i Siska s kojima je osvajao nagrade na festivalima u Omišu i Kaštelima. Po dolasku u Šibenik, surađivao je s klapama Bunari, Godimenti, Oršulice, Cima i Dubrava. Vodio je pjevački zbor Lira iz Vodica i Gradski Komorni Orkestar iz Šibenika. Profesor je violine u glazbenoj školi Ivan Lukačić u Šibeniku. S upravom Kola stupio je u kontakt na preporuku dr. Vuletina.

 

- Nije floskula kad kažem da je poziv šibenskog Kola izuzetna, možda i najveća čast koju glazbeni pedagog u Šibeniku može dobiti. Posebno obvezuje i preporuka Vladana Vuletina kojeg izuzetno cijenim. Početna trema razbijena je već nakon prvih proba. Kolaši i ja smo „kliknuli“ na prvu i već vidim da će biti užitak raditi s njima Kolo je sjajno organizirano društvo i vjerujem da ćemo uspješno održati zadane standarde umjetničkog rada - rekao je Lise nakon preuzimanja funkcije.

 

Uz novog dirigenta, kolaši će ovih dana izabrati i novu upravu društva. Na redovitoj izbornoj skupštini birat će se novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora, tajnik i predsjednik Društva.


Odmah potom uslijedit će i objava ovogodišnjeg programa i audicija za upis novih članova.

 

 

Naslovna fotografija: Šibensko pjevačko društvo Kolo, Facebook 

Iz kategorije: Kultura