Datum objave: 24. Siječanj 2017

Nikad bogatiji program Noći muzeja u Šibeniku koji uključuje glazbeni vremeplov Teslinom ulicom

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Ovogodišnja Noć muzeja u Šibeniku u petak, 27. siječnja, počinje izletom na obližnji otok Krapanj, a još prije toga predstavnici Muzeja grada Šibenika otputovat će u Zagreb gdje će u Muzeju Mimara sudjelovati u predstavljanju 12. izdanja manifestacije Noć muzeja što je svojevrsno priznanje muzejskim djelatnicima što svakako nije prvi put s obzirom da su prije pet godina ponijeli nagradu za najbolju organizaciju upravo Noći muzeja.

 

Program manifestacije predstavili su djelatnici šibenskog Muzeja, Toni Brajković i Marija Krnčević Rak, Antonija Grubišić u ime Turističke zajednice Krapanj – Brodarica, te dizajnerica Karmen Herceg.

 

Svi koji žele na izlet na otok trebali bi se što prije javiti na broj telefona 022/213-800 jer je broj polaznika ograničen, a sudeći prema odazivu prethodnih godina i ovog siječnja u autobusu bi mogla biti gužva.

 

Prema Krapnju kreće se sa šibenskog kolodvora u 16.30h sati, a na samom otoku posjetit će se samostan sv. Križa.

 

- Tu će biti upriličen obilazak samostana iz 16. stoljeća, razgledavanje zbirke koja je veoma lijepa i bit će zanimljiva posjetiteljima. Nakon toga, u samoj crkvi organizirana je slušaonica, koncert komornog ansambla Echo, dok će u hotelu Spongiola biti održano predavanje etnologa Jadrana Kale na temu spužvarstva – sažeo je Brajković program na otoku Krapnju.


Nakon povratka s Krapnja, u Muzeju grada Šibenika nastavlja se program manifestacije, ali ne raskida se veza s otokom. Tako će posjetitelji moći pogledati 15-minutni dokumentarni film, također, na temu spužvarstva, te uživati u gastro ponudi krapanjskog pijata, a na njemu spremljena hobotnica.


Krapanj u Noći muzeja u Šibeniku bit će zastupljen i u modnoj reviji dizajnerice Karmen Herceg koja je pripremila nosive komade odjeće, ali s motivima otoka. Revija je, kako je napomenula Herceg, podijeljena u četiri dijela, a svaki od njih obojan je svojom bojom.



- Na ideju sam došla prije godinu dana, a temelji se na povijesnim motivima – kratko je pojasnila dizajnerica, dodajući kako je prvi dio istovjetan s prapoviješću koju predstavlja plavom bojom, bojom mora koje okružuje otok. Drugi dio pripada antici i nosi sivu boju, boju kamena.

 

- Srednji vijek je tamno crvene boje jer je to boja napretka, društva, energije, snage, borbe za nešto svoje. Zadnji dio je oker žute boje jer kad spomenete Krapanj svi prvo pomisle na spužve tako da je to bio korak da približimo široj javnosti povijest i koliko je ovo podneblje bogato svime, a malo ljudi to zna, posebno mladi – istaknula je Herceg.

 

Antonija Grubišić iz ureda TZ-a kazala je kako reviju Karmen Herceg namjeravaju poslati na put od Hrvatske do Brisela, odnosno svugdje gdje će primiti reviju koja će na taj način promovirati otok i njegovo bogastvo.

 


Tema ovogodišnje Noći muzeja je 'Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo', a na tom tragu iz Muzeja grada Šibenika ponovno izvode posjetitelje na teren i to ne bilo gdje već u Ulicu Nikole Tesle koja je poznata kao ulica iz koje dolazi najveći broj šibenskih glazbenika poznatih ne samo u Hrvatskoj već će se pjesme nekih od njih puštati čak i u svemiru.

 

Marija Krnčević - Rak iz Muzeja uz pomoć poznatog šibenskog fotografa, ali i pjevača, Duška Jaramaza povest će zainteresirane Šibenčane u šetnju uz pomoć Miminačkog glazbenog vremeplova.

 

- Zanimljivo je da je na jednoj takvoj mikrolokaciji rođeno toliko poznatih pjevača. Jedan od njih dospjet će na Mars, znamo da će Mišina pjesma 'Poljubi zemlju' biti puštana na Marsu - posjetila je Krnčević – Rak.

 

Okupljanje pred obilazak ulice u kojoj su rođeni Arsen Dedić, Ivo Pattiera, Vice Vukov, Mate Gulin, Nera Gojanović – Kljajić najavljeno je za 17:45 sati ispred Miminca, a edukativna šetnja počinje u 18 sati.

 


- Spomenut ćemo i Belamariće i Poliće, ali ih nećemo obići jer nećemo stići s obzirom da smo vremenski ograničeni. Osim toga, spomenut ćemo šibenske kite koje su vodile do toverni kojih je bilo dosta u Varoši. Bila je tu Panjkotina, pa Rudina, imamo Sekuliće. Napravit ćemo punktove jer je put takav da se penjemo uzbrdo pa da se posjetitelji mogu malo osvježiti – objašnjava Krnčević – Rak.

 

Na punktovima će biti pića i ića, poput fritula, a do svakog od njih vodi će nostalgične kite, smreka za crno vino, maslina za bijelo te borić za opol.

 

Nakon toga, pjevat će se serenada ispod balkona stare šibenske obitelji Škarica. Po završetku Miminačkog glazbenog vremeplova, program ponovno seli u Muzeja grada Šibenika gdje će biti predstavljena dječja bojanka 'Oboji me' koja predstavlja začetak edukativne nakladničke djelatnosti šibenskog Muzeja.

 

Najavljeno je predavanje ponovno Marije Krnčević – Rak i Ante Barbače, sakupljača šibenske glazbene baštine, dok je za glazbeni program ponovno zadužen Trio Bagatin. Svi programi su, napomenimo i to, besplatni.
 

Iz kategorije: Kultura