Datum objave: 05. Siječanj 2017

Poslovni uspjeh politologinje iz Unešića: Anita Šupe s prijateljicom pokrenula lifestyle portal

Šibenik News
Šibenik News

Lifestyle portal Jolie.hr postoji već nešto duže od godinu dana. Pokrenule su ga dvije Anite, od njih je jedna rodom iz Unešića. Šefice i prijateljice posložene su ovako - glavna urednica je Anita Radovčić, anglistica prijeklom iz Omiša, a prvi financijaš je Anita Šupe, politologinja iz Unešića.

 

Jolie.hr namijenjen je svim ženama, ali i muškarcima, koji žele saznati najnovije vijesti iz područja mode, ljepote, lifestylea, svijeta slavnih, kulinarstva, dizajna interijera i zdravlja. O njihovom poslovnom uspjehu piše portal Lokalni.hr, a mi je prenosimo.

 

U Hrvatskoj se može uspjeti i bez velikih novaca, zaleđa i veza. Snovi se mogu početi ostvarivati i pomalo neobavezno, praktički u hodu. Barem u slučaju vlasnica portala jolie.hr, Anite Radovčić i Anite Šupe. Šetnja Zagrebom dvije je Anite lani u travanjsko predvečerje dovela do Esplanade. Djevojke su zastale, a čeznutljiv pogled i zajedničku misao privukli su gosti na hotelskoj terasi: “Joj, kako lijepo, kad ćemo mi raditi nešto da tu organiziramo domjenke...” Već idući mjesec imale su ime portala i svoju domenu, a samo tri mjeseca kasnije i gotov proizvod. Nakon godine i pol lifestyle portal jolie.hr broji od 12.000 do 25.000 posjeta dnevno, a mlade poduzetnice priznaju kako je trenutak pred renomiranim zagrebačkim hotelom bio preloman.
Nije lako naći put do čitatelja

 

– Kao da se tu do kraja iskristalizirala želja da napravimo nešto svoje, da nešto postignemo. Koji tjedan ranije obje smo dale otkaz u redakciji jednog news portala i intenzivno smo razmišljale što dalje. Ta redakcija nam je objema bio prvi susret s novinarstvom, ali dovoljno upečatljiv da zajednički planovi krenu u istom smjeru. Nije nas zanimala politika niti nazovi ‘ozbiljne’ teme, htjele smo nešto vedrije, što će ljudima uljepšavati svakodnevicu i sve je vodilo prema lifestyle portalu. Nismo imale razrađene planove i financijsku konstrukciju, samo želju i viziju, a puno toga smo učile usput – govori glavna urednica Anita Radovčić, anglistica i kroatistica porijeklom iz Omiša, koja u trenutku ulaska u poduzetničke vode nije dosegla ni tridesetu.

 

Tek koju godinu starija Anita Šupe, politologinja sa zagrebačkom diplomom iz Unešića kod Drniša. na sebe je preuzela financije i brojke. Ponosna na činjenicu da njihov portal tijekom mjeseca sada otvara i po 150.000 ljudi, ističe da su u cijeli projekt krenule s tek nekoliko tisuća kuna, bez ikakvih državnih poticaja, s okvirnim financijaško-marketinškim znanjima, ali zato s čvrstom mrežom - prijatelja.

 

– Nismo imale nikakve ozbiljnije zalihe novca, ali imale smo podršku obitelji i prijatelja, koji su nam uskakali oko dizajna portala, pisanja tekstova... Pokretanje portala i prva dva mjeseca funkcioniranja uspjele smo izgurati sa svega 15.000 kuna. Krenule smo u to pomalo naivno i nevino, mnoge smo stvari otkrivale radeći, ali, možda je i bolje tako. Nije jednostavno naći put i do čitatelja i do oglašivača i da smo znale što nas sve čeka možda se ne bi ni usudile upustiti u tu priču – iskrena je Anita Šupe.

 

Odvažnost se isplatila. Dvije Anite danas ugodno žive od posla u kojem uživaju. Rade, kažu, puno, zasad nemaju bitno više novca nego kad su imale klasični radni odnos, ali imaju mjerljiv rezultat i - perspektivu.

 

- Nismo doživjele onaj filmski trenutak ‘uspjele smo’. Ne znam, možda to i ne postoji. Svjesne smo i da u ovom poslu nema dugoročne sigurnosti, međutim, svi su pokazatelji uspješni i definitivno idemo uzlaznom putanjom - optimistična je Anita Radovčić, a imenjakinja Šupe zaključuje: “Još nismo ispunile sanjariju s domjenkom u Esplanadi, ali nismo daleko od toga, možda već dogodine u ovo vrijeme”.

 

 

 

Naslovna fotografija: Ilustracija, jolie.hr, Facebook

Iz kategorije: Kultura