Datum objave: 18. Prosinac 2016

FOTO: Voćna delikatesa sastavni je dio flore šibenskog đardina

Šibenik News
Šibenik News

Znate li da u Perivoju Roberta Visianija upravo dozrijevaju zadnji plodovi zimzelenog grma planike?! Biljka poznata još kao maginja, prva ili jagodičnjak u Šibeniku raste u onom dijelu parka koji trenutačno nazivamo Kraljev dvor, a zimzeleni grm krase predivne žute do crvene kuglice koje su zapravo voće.

 

Zelene su još nezrele, žute do narančaste pomalo dozrijevaju, no crvene su zreli plodovi planike koji su uz to još i zdravi. Puni su vitamina C, od njih se rade marmelade i džemovi, a koriste se i u kozmetičkoj industriji.

 

 

Ipak, ako vam ruka posegne za ovim plodovima tijekom šetnje Perivojem, dobro je znati dvije stvari. Prvo, u jednom danu ne bi se smjelo pojesti više od pet, šest plodova jer u suprotnom djeluju kao laksativ. I drugo, treba paziti na grane maginje da ostanu netaknute nakon otkidanja plodova koji se zapravo lako odvajaju od peteljke.

 

 

 

Uglavnom mediteransko bilje u Perivoju Roberta Visianija nije samo gušt za oči, već i slast za nepce, a nerijetko i zabava za mališane koji se vrijeme u parku krate sakupljajući kuglice predivnih nijansi crvene boje. 

Iz kategorije: Kultura